Nastavak obnove muzeja u Herceg Novom

Prva faza revitalizacije, koja je podrazumijevala obnovu fasade, čime je zdanju vraćen prvobitan izgled fasade od klesanog kamena, završena je polovinom 2016.

451 pregleda0 komentar(a)
Gradski muzej Mirko Komnenović, Foto: Slavica Kosić

Ministarstvo kulture kroz Program zaštite i očuvanja kulturnih dobara za ovu godinu opredijelilo je četiri hiljade eura za izradu i montažu drvenih škura i tri hiljade eura za izradu i sprovođenje konzervatorskih mjera na etnografskoj zbirci na Gradskom muzeju Mirko Komnenović u Herceg Novom.

To je nastavak ulaganja u obnovu ovog vrijednog zdanja građenog krajem XVIII vijeka u kasnobaroknom stilu. Prva faza revitalizacije, koja je podrazumijevala obnovu fasade, čime je zdanju vraćen prvobitan izgled fasade od klesanog kamena, završena je polovinom 2016. godine.

Tada je urađen i detaljan popis kompletne postavke u Muzeju, u kome se nalaze arheološka zbirka (praistorija, antika, rani srednji vijek, podmorska arheologija), etnološka zbirka (gradska i seoska), istorijska zbirka, lapidarijum i botanička bašta. Uz pomoć stručnjaka iz oblasti hortikulture, počela je revitalizacija botaničke bašte.

“Na djelovima objekata galerije i muzeja neophodna su određena investiciona ulaganja kako bi se sačuvao spoljašnji izgled i funkcionalnost objekata, a posebno da bi se pod uticajem spoljašnjih vremenskih neprilika zaštitile vrijedne kulturne zbirke od propadanja”, kaže Slavica Božović, v.d. direktorica JU Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Benković.

Ona ističe da je u saradnji preduzećem "Komunalno stambeno" započelo je uklanjanje uginulih palmi iz botaničke bašte.

“Ulažu se dodatni napori da se i putem donacija obezbijede sredstva za kupovinu novih biljnih vrsta koje će biti zasađene, kako bi se revitalizovala botanička bašta”, najavljuje Božović.

Podsjećamo da je dio Zavičajnog muzeja i botanička zbirka sa više od 100 odabranih vrsta mediteranskog i suptropskog bilja na površini od oko hiljadu kvadrata koja je formirana u parkovskom stilu.

Bogatstvo biljnog materijala, pored ostalih, čine brojne vrste palmi, agava, kaktusa i aloja, koje svojim bizarnim formama habitusa, ljepotom i raznolikošću boje cvijeta oživljavaju ambijent u svim godišnjim dobima.

Tu su, zatim, razne vrste penjačica, pitosporuma, primorskih borova, mimoza, kamelija, magnolija, anđeoskih truba i mirišljavih i ljekovitih mediteranskih trava.

Muzej je lani posjetilo 3.618 posjetilaca, duplo više nego prethodne godine.

Za instalaciju odgovarajuće rasvjete u izložbenim prostorima u galeriji Josip Bepo Benković konkurisali su kod američke ambasade u Podgorici za dodjelu granta kroz program saradnje SAD i Crne Gore u oblasti umjetnosti.