Dekretom bi da uzmu Tivtu desetine miliona eura

Vlada odlučna da riješi imovinsko-pravne odnose nad zemljištem u i oko kompleksa Aerodroma Tivat, taj plan navodno ne podržava SD

6327 pregleda9 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
27.05.2019. 07:50h

Vlada je odlučila da administrativnim dekretom “riješi“ sporne imovinsko-pravne odnose nad zemljištem u i oko kompleksa Aerodroma Tivat i da tivatskoj Opštini otme na desetine miliona eura vrijednu imovinu.

To proizilazi iz činjenice da je Vlada na sjednici u četvrtak razmatrala “Informaciju o podnošenju zahtjeva Opštini Tivat za vraćanje prava raspolaganja, u skladu sa članom 35 stav 1 Zakona o državnoj imovini”, koja se odnosi na opštinsku imovinu u i oko kompleksa aerodroma.

Taj dokument, kako “Vijesti” nezvanično saznaju, izazvao je dugotrajne polemične tonove na sjednici, jer se DPS i Bošnjačka stranka zalažu da se aerodromi u Tivtu i Podgorici što prije daju u koncesiju, dok se SD tome protivi.

Prema nezvaničnim informacijama, taj dokument je pretrpio izmjene zbog čega i nije objavljen na Vladinom sajtu nakon završetka sjednice.

Rješavanje brojnih imovinsko-pravnih problema u vezi nekretnina na kojima se nalazi aerodrom u Tivtu ili koje su u prostorno-planskoj dokumentaciji opredijeljene za njegovo širenje, jedan je od preduslova za raspisivanje tendera za izbor koncesionara nad vazdušnim lukama.

50 miliona eura će biti suma novca za koju će Opština Tivat biti oštećena ako prođe naum kabineta premijera Duška Markovića da pozivajući se na Zakon o državnoj svojini i “ostvarivanje javnog interesa” pod čime oni podrazumijevaju koncesioniranje aerodroma, uzme opštinsku imovinu. Sudski vještaci su procijenili da će Opština Tivat ako joj se oduzme zemlja biti oštećena za tu sumu novca

Član 35 Zakona o državnoj imovini na koji se poziva Vlada u namjeri da otkloni imovinsko-pravne probleme sa Aerodromom Tivat, propisuje da “ako je određena nepokretnost, kojom raspolaže opština, potrebna za ostvarenje javnog interesa Crne Gore, opština je dužna da na zahtjev Vlade tu nepokretnost vrati na raspolaganje Crnoj Gori, bez naknade”.

Iz kabineta potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutina Simovića (DPS) koji koordinira ovom akcijom, nisu odgovorili na pitanja “Vijesti” u vezi namjere Vlade da dekretom Tivtu oduzme njegovu imovinu.

Bez odgovora ostala su pitanja “Vijesti” zbog čega se Vlada odlučila na ovakav korak i da li to potvrđuje da su bile netačne izjave ministra pomorstva i saobraćaja Osmana Nurkovića (BS) koje daje mjesecima da su imovinska pitanja u vezi aerodroma riješena.

Iz Simovićevog kabineta nisu odgovorili ni o kojoj konkretnoj imovini se radi koju Vlada traži da joj Opština Tivat ustupi, kolika je njena priocijenjena vrijednost, te kako će država obeštetiti grad Tivat u ovom slučaju, jer Vlada i Opština nisu isto pravno lice, pa imovina jednog pravnog subjekta ne može preći na drugog bez ugovora o poklonu, ili isplate odgovarajuće kompenzacije, odnosno odštete.

Prema dokumentaciji iz nekadašnje Direkcije za nekretnine Crne Gore koju “Vijesti” posjeduju, od ukupno nešto preko milion kvadrata zemljišta koje zahvata Aerodrom Tivat sa njegovim zaštitnim pojasom, na Opštinu Tivat kao vlasnika u starom katastru vodila se se površina od 41 hektara 58 ari i 81 metar kvadratni. Suvlasništvo Opštine i privatnih lica je u ukupnoj površini od 4 hektara 46 ari i 99 metara kvadratnih. U privatnom posjedu je ukupna površina od 9 hektara, 32 ara i 59 kvadratnih metara.

To znači da je Opština Tivat sama ili u suvlasništvu sa privatnim licima, bila vlasnik oko 45 odsto ukupne površine aerodroma, ali je sva ta imovina prije dvije godine administrativnim putem prebačena na državu. Uz to, iz katastarske evidencije izbrisane su i zabilježbe postojanja brojnih sudskih sporova koje građani vode protiv države za zemlju koja im nikada nije plaćena, iako se na njoj već decenijama nalazi pista i drugi objekti tivatskog aerodroma.

Opština u protekla dva mjeseca ostala bez vrijedne imovine

Opština Tivat je, sudeći prema katastarskoj evidenciji, u protekla dva mjeseca ostala i bez sljedeće imovine - preko 118.000 kvadrata zemlje koja se “naslanja“ na ogradu aktuelnog aerodromskog kompleksa i koja je, po Državnoj studiji lokacije Aerodrom Tivat, predviđena za dalje širenje kapaciteta vazdušne luke.

Opštinskih šest parcela ukupne površine 118.200 kvadrata iz LN 152 KO Mrčevac, prepisani su na državu kao vlasnika, a Opštini je ostalo pravo raspolaganja tom imovinom. Sada država traži da joj Opština, bez naknade, prebaci i pravo raspolaganja tom zemljom među kojom su i parcele koje je lokalna uprava Tivta do sada već godinama uz naknadu rentirala ACG.

Država od Tivta zahtijeva i još više desetina hiljada kvadrata opštinske zemlje u blizini aerodroma, a koja se svojevremeno koristila u kompleksu nekadašnjeg poljoprivrednog dobra “Boka”. Opština je proteklih mjeseci na to ulagala žalbu.