Policajci neće imati čime da vežu kriminalce: Od 2014. čekaju "lisice"

Više nezvaničnih izvora "Vijesti" iz Uprave policije tvrde da pojedini policajci već nemaju svoj par "lisica", zbog čega u slučaju hapšenja neće moći u potpunosti da primijene neka policijska ovlašćenja - upotreba sredstva prinude

9747 pregleda10 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Pixabay

Policijski službenici ubrzo neće imati čime da vežu prestupnike i kriminalce prilikom hapšenja, jer Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) od 2014. godine nije osvježilo zalihe sredstava za vezivanje - takozvanih "lisica".

Iz MUP-a je ranije "Vijestima" odgovoreno da su krajem prošle godine dobavljaču vratili 1.000 "lisica", kupljenih za potrebe Uprave policije, jer nijesu zadovoljavali potrebne standarde.

Tvrde i da je dobavljač, čije ime nijesu naveli, MUP-u vratio 8.306 eura, koliko je plaćeno za felerična sredstva za vezivanje.

Više nezvaničnih izvora "Vijesti" iz Uprave policije tvrde da pojedini policajci već nemaju svoj par "lisica", zbog čega u slučaju hapšenja neće moći u potpunosti da primijene neka policijska ovlašćenja - upotreba sredstva prinude.

Iz MUP-a, međutim, demantuju te navode saopštivši da se trenutno u magacinu nalazi devedeset lisica koje su na raspolaganju policijskim službenicima.

"Postupak nabavke se sprovodio u skladu sa redovnom procedurom obnavljanja postojeće opreme i nije uticao na to da policijski službenici ostanu bez sopstvenog para sredstava za vezivanje, takozvanih lisica, o čemu govori činjenica da se trenutno u magacinu na stanju nalazi 90 lisica koje su na raspolaganju policijskim službenicima", piše u odgovoru MUP-a.

Oni, međutim, nijesu precizirali kada će krenuti u ponovni postupak nabavke sredstava za vezivanje, već su saopštili da će to učiniti "nakon ponovnog objedinjavanja zahtjeva iz više organizacionih jedinica".

Tvrde da su posljednji put krajem 2014. godine nabavili 700 "lisica". Iz Uprave policije saopšteno je da se, prema njihovim saznanjima, nijedan policajac u prethodnom periodu nije žalio da nema svoj par lisica. Pojasnili su i da ne mogu znati da li svaki policijski službenik ima par lisica, ukoliko to sam ne prijavi.

"Shodno odgovorima koje smo dobili od sektora policije, nijedan ovlašćeni policijski službenik se u prethodnom periodu nije obratio sektoru po liniji rada kojem pripada sa obavještenjem da mu nedostaju ‘lisice’ odnosno sa zahtjevom da mu se usljed toga što ne posjeduje par ‘lisica’ izdaju nove", navodi se u odgovoru Uprave "Vijestima".

Oni su, takođe, u nastavku odgovora pojasnili da se slučaju gubitka ili otuđenja "lisica" pokreće disciplinski postupak protiv službenika koji ih je zadužio u cilju utvrđivanju disciplinske odgovornosti.

"Svaki policijski službenik, koji duži tzv. lisice, kao uostalom i sva sredstva i opremu koja je na zaduženju policijskih službenika, je dužan da ih čuva i da sa njima postupa u skladu sa namjenom, a u slučaju da ih izgubi ili da mu ih neko otuđi dužan je da to odmah prijavi neposrednom rukovodiocu. U slučaju gubitka ili otuđenja konkretno “lisica” protiv službenika koji ih je zadužio se pokreće disciplinski postupak u cilju utvrđivanja disciplinske odgovornosti", piše u odgovoru Uprave policije.

Upotreba sredstava prinude je, shodno Zakonu o unutrašnjim poslovima, jedno od policijskih ovlašćenja, a jedna od vrsta sredstava prinude su i sredstva za vezivanje.

Iz Uprave policije su pojasnili da ovlašćeni policijski službenici koji primjenjuju policijska ovlašćenja duže sredstva za vezivanje među kojima su najzastupljenije "lisice".