Lekić: Marković govorio umjerenijim tonom, ne oponirajući da je u pitanju i "nacionalna bruka" zemlje

"Uz nužan oprez u daljim koracima, a uz visok stepen javnosti, mislim da treba iskoristiti sve institucionalne i vaninstitucionalne forme koje predviđa ustav i zakoni kako bismo ublažili duboku političku, institucionalnu i ekonomsku krizu zemlje. U svemu tome jedan od primarnih ciljeva jeste i stvaranje uslova za regularne izborne uslove", istakao je Lekić

7093 pregleda4 komentar(a)
Lekić

Demos kao manja ali sasvim izvjesno ozbiljna stranka će nastaviti sa drugim progresivnim snagama demokratske alternative da traži rješenja za duboku krizu i liječenje svih vrsta korupcije, te bolesti od koje je, zahvaljujući vladajuće eliti, oboljela Crna Gora, saopštio je predsjednik Demosa Miodrag Lekić.

Lekić je reagovao na jučerašnju izjavu premijera Duška Markovića u Skupštini Crne Gore koji je rekao "imamo model kada je opozicija ušla u Vladu, hajde da se vratimo tome".

"Uz nužan oprez u daljim koracima, a uz visok stepen javnosti, mislim da treba iskoristiti sve institucionalne i vaninstitucionalne forme koje predviđa ustav i zakoni kako bismo ublažili duboku političku, institucionalnu i ekonomsku krizu zemlje. U svemu tome jedan od primarnih ciljeva jeste i stvaranje uslova za regularne izborne uslove", istakao je Lekić.

On je poručio da će političke dinamike koje slijede pokazati domašaje Markovićevih riječi tokom dijaloga u paralamentu

"Vrijeme ispred nas, dakle ubrzo će se pokazati koji su domašaji riječi premijera Markovića izgovorene u paralamentu, a kao odgovor na moje pitanje o korupcionaškom činu u aferi "Koverat". Za razliku od drugih iz vrha vlasti koji su povodom te afere stid zamjenili arogancijom, predstavljajući je uobičajnom radnjom, čak uz lansiranje novih nevjerovatnih, pravdajućih sintagmi, poput one o normalnosti "interesnih korisnosti" između tajkuna i vladajuće stranke – Marković je danas govorio ipak drugačijim, nešto umjerenijim tonom", rekao je Lekić.

Predsjednik Demosa je kazao i da je Marković s jedne strane pokušao da brani interese, pa i pravo svoje stranke na greške.

"Pritom ne oponirajući mojoj ocjeni da pored pravnih i političkih dimenzija tog skandala u pitanju i "nacionalna bruka" zemlje. Bez obzira na opreznost i dvosmislenost političkog jezika kojim je govorio premijer Marković je saopštio spremnost za otvaranje dijaloga. Pritom je insitirao da bilo koje rješenje ne može da se traži i ostvari bez najveće stranke tj. DPS. Što sa tačke gledišta političkog realizma nije neumjesna opservacija. Sve to treba da potvrdi u daljoj političkoj dinamici", rekao je Lekić.