Stabilizacija budžeta se odlaže za dvije godine

Kreditna agencija Moody’s saopštila da fiskalna konsolidacija Crne Gore ne ide po planu. U narednoj godini očekuju rast potrošnje zbog izbora

2436 pregleda3 komentar(a)
Daleko od poboljšanja kreditnog rejtinga: Sa sjednice Vlade, Foto: Bojana Ćupić/gov.me

Kreditna agencija Moody’s u najnovijem izvještaju za Crnu Goru, ocijenila je da će doći do povećanja potrošnje naredne godine zbog parlamentarnih izbora zbog čega tek u 2021. godini treba očekivati uravnoteženje budžeta, a višak novca (suficit) u državnoj kasi tek u 2022. godini.

“Prateći manje ambiciozne Vladine planove konsolidacije, revidirali smo naše projekcije, pa očekujemo da Crna Gora postigne samo uravnoteženi budžet u 2021. godini, i potencijalnu veću potrošnju tokom izborne 2020. godine. Potrošnja treba da se normalizuje nakon završetka prve dionice auto-puta Bar - Boljare od Smokovca do Mateševa, vjerovatno u drugoj polovini 2020. godine, a blagi suficit budžeta od 0,3 odsto BDP-a treba očekivati u 2022. godini”, piše u izvještaju u koji “Vijesti” imaju uvid.

Moody’s je potvrdio ocjenu kreditnog rejtinga B1 za Crnu Goru, uz zadržavanje izgleda „pozitivan“. To je i dalje nizak rejting, a da bi prešla iz ocjene “pozitivan” u “stabilan” to će biti moguće, kako je objašnjeno u izvještaju, ako Vlada Crne Gore, između ostalog, ostvari punu ili bude blizu pune realizacije mjera fiskalne konsolidacije.

Vlada premijera Duška Markovića je građanima i privredi nametnula povećanje PDV-a sa 19 na 21 odsto, dodatno povećala akcize i smanjila plate u javnom sektoru, to sve u cilju da bi se došlo do suficita budžeta od 4,5 odsto bruto-domaćeg proizvoda (BDP) naredne godine. Međutim, sve te mjere nijesu bile dovoljne da bi se došlo do viška novca u državnoj kasi u narednoj godini, a u prošloj godini koja je bila prva godina primjene Fiskalne strategije odstupilo se od planova koji su zacrtani tim dokumentom. Moody’s ne očekuje smanjenje kreditnog rejtinga ispod sadašnje ocjene.

U izvještaju je ocijenjeno da je javni dug države u prošloj godini dostigao vrhunac od 70,7 odsto BDP-a i da je njegovo procentualno učešće u BDP-u povećano za 5,8 procentnih poena u odnosu na 2017. godinu. Moody’s očekuje da će udio duga u BDP-u početi da pada u ovoj godini, a da će se tek u 2022. godinu spusti na nivo ispod 60 odsto, što je gornja granica prema međunarodnim kriterijumima.

“Očekujemo da će privredni rast usporiti u 2019. i 2020. godini i da će on ostati u ovoj godini na tri odsto i 3,2 odsto u 2020. godini. To je iznad desetogodišnjeg prosjeka od 1,9 odsto”, ocjena je agencije Moody’s.

U izvještaju se ukazuje na visoku zavisnost turističkog sektora od uvoza, a poreske olakšice za hotele visoke kategorije nastaviće značajno da ograničavaju doprinos turizma rastu crnogorske ekonomije i prihodima koji se očekuju od te najvažnije privredne grane. Objašnjeno je da je ekonomska konkurentnost jedan od ključnih faktora koji opredjelju kreditni rejting i da se Crna Gora nalazi na 71. mjestu u Indeksu globalne konkurentnosti za 2018. godinu od 140 zemalja i poboljšala je svoju poziciju u odnosu na prethodni period.

Dalje se navodi da Crna Gora od zemalja regiona privlači najveće strane direktne investicije koje čine 12 odsto BDP-a u prosjeku u posljednjih pet godina i procjena je da će one u ovoj godini biti na nivou od 10 odsto.

Crna Gora neće brzo ući u EU

Moody’s ističe da od nezavisnosti Crne Gore 2006. godine zemlja se suočava sa administrativnim i regulatornim slabostima.

“Međutim, nekoliko pravnih, administrativnih i proceduralnih reformi su u toku u pripremi za pristupanje EU. Iako ne očekujemo da se Crna Gora pridruži EU u doglednoj budućnosti, očekujemo da će taj proces poboljšati radno okruženje i pomoći da se poveća potencijalni rast. Među balkanskim zemljama, Crna Gora je vodeći kandidat za pristupanje EU”, piše u izvještaju.

Dodaje se da nedostatak jedinstva opozicionih stranaka i odsustvo programa reformi smanjuju verovatnoću vanrednih izbora i da naredni parlamentarni izbori treba da budu najkasnije do oktobra 2020.godine.

Auto-put rizik za državne finansije, vidljiva korist 2030.

Izgradnja auto-puta od Bara do Boljara i dalje predstavlja izazov za fiskalnu poziciju Crne Gore i u izvještaju se procjenjuje da će se dio dolarskog dijela vladinog duga značajno povećati do 2020. godine zbog potpunog povlačenja zajma dobijenog od kineske Eksim banke. Moody’s objašnjava da je auto-put rizik za finansije zbog prekoračenje troškova izgradnje.

“Auto-put će olakšati pristup glavnim obalnim čvorištima zemlje i pomoći diversifikaciji turističkog sektora otvaranjem veza sa planinskim sjeverom. Međutim, očekujemo značajne dobitke kada se kompletan auto-put i veze sa drugim zemljama završe, a to neće biti prije 2030. godine”, ocjena je u izvještaju.

Moody’s ističe da se stvarni troškovi za auto-put izraženi u eurima povećali od kada je Vlada potpisala ugovor sa Kinezima i da je cijena eura dostigla vrhunac od 19 odsto iznad početnih troškova od milijardu eura.