"Kosmički ritmovi" u podgoričkoj galeriji

Postavka obuhvata više radova iz autorkinog projekta na kojem je radila tokom 2018. godine pa do sada

558 pregleda0 komentar(a)
Mijović Durutović

Izložba radova "Kosmički ritmovi" crnogorske umjetnice Milene Mijović Durutović otvorena je večeras pred brojnom publikom u podgoričkoj galeriji "Pizana".

Postavka obuhvata više radova iz autorkinog projekta na kojem je radila tokom 2018. godine pa do sada, a u središtu istraživanja i fokusa Mijović Durutović je odnos umjetnosti, prirode i čovjeka.

U galerijskom prostoru mogu se vidjeti različiti formati novih radova Mijović Durutović, ali i instalacija u središtu prostora. Svaki od njenih radova produbljuje misao gledaoca i onome što je čovjek ali i o onome što je priroda, te nameće pitanje njihovog odnosa.

Izložbu je otvorila istoričarka umjetnosti Petrica Duletić koja je napisala i tekst za katalog ove izložbe. Ona je primijetila da postavku čine "atraktivne slike i objekti nastali repeticijom i variranjem istog geometrizovanog motiva, ostvarene kombinovanom tehnikom na platnu, kojima su boja, zemlja, slama, voda i medijum gradivni elementi".

"Nastanak umjetničkog djela obuhvata delikatan odnos upotrijebljenog materijala i prirodnog procesa. l u slikarskom i umjetničkom pogledu snaga ovih slika je monumentalnost izraza - uvijek jednaka, bez obzira na njihovu dimenziju, posjeduje sigurnost gesta, uvjerljivost i jednostavnost kompozicijskih rješenja, te uspješno postignuto pojednostavljenje forme, a ponajviše snažni, sugestivni kolorizam ostvaren širokim zamasima zgusnute boje", istakla je Duletić primijetivši izražen odnos crne i bijele ili plave i oker, koje kao da približavaju gledaoca ritmovima i dubinama umjetnicinih radova.

"Umjetnica postiže jednu psihološki ekspresivnu atmosferu, zasićenu apsolutnom tišinom, nepomućenim mirom jedne osobene metafizičke atmosfere. U njima nema tajanstva pojave i događanja već izvjesnog tajanstva stanja čistog prostora”, rekla je Duletić.

Mijović Durutović je, uz zahvalnost svima koji su prisustvovali otvaranju njene samostalne izložbe, istakla i veoma dobru saradnju sa galerijom Pizana te dodala da je izuzetno zadovoljna i načinom na koji su tekle pripreme za ovu postavku.

Izložba je otvorena do 20.juna 2019.

Milena Mijović Durutović (1971) je vizuelna umjetnica i kustoskinja. Osnovne studije je završila na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju a magistarske na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu. Članica je ULUCG. Izlagala je na više samostalnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu.

Dobitnica je nagrada i priznanja iz oblasti umjetnosti, a njena djela se nalaze u značajnim muzejskim, galerijskim i privatnim kolekcijama. Kustoskinja je u Centru savremene umjetnosti Crne Gore.