Pobuna ‘68 i film

Kultura nije samo vjeran pratilac 68, već njena bitna komponenta. Uostalom, nije malo onih koji čitav bilans ’68 definišu kao primarno kulturnu paradigmu

256 pregleda1 komentar(a)
Žan Lik Godar
08.09.2018. 08:25h

Moderni politički zamah ‘68. se ogledao u novim idejama, u njihovom spoju - i tu dolazimo do značajne novine u političkoj istoriji - sa muzikom, literaturom, filmom, filozofijom i drugim oblicima društvene i umjetničke svijesti.

Otvorena demistifikacija svih sfera društvene stvarnosti i težnje ka “zdravom društvu” - kako glasi naslov poznate knjige Eriha Froma - u kojem je “čovjek mjera stvarnosti”, su nalazili svoje izraze ’68. i u kulturnom stvaralaštvu.

Kultura, nije samo vjeran pratilac 68, već njena bitna komponenta. Uostalom, nije malo onih koji čitav bilans ’68 definišu kao primarno kulturnu paradigmu.

U mnogim zemljama kultura je dobrim dijelom bila podijeljena, zavisno od društvenih grupa, njihovih društvenih statusa i estetičkih kriterijuma. S jedne strana, postojala je oficijelna kultura koja se izražavala kroz zvanične institucije, akademske ustanove, medije, literaturu, muziku, teatar, ukratko - kroz svoj sistem vrijednosti i određene estetičke predstave. S duge strane, razvijala se alternativna kultura koja iako eminentno moderna nije bila bez korijena u klasičnoj misli i estetici.

Zbog svog buntovnog, alternativnog karaktera moderna i angažovana kultura ‘68 je često označavana terminom kontrakultura.

U velikom talasu modernosti u umjetnosti, u tom, dakle, spoju umjetničkih djela visokih estetičkih kritetijuma i direktnog društvenog angažovanja njihovih autora posebno mjesto u ’68. ima filmska umjetnost. I to sa obje strane gvozdene zavjese. Govorima o filmovima i njihovim autorima u Francuskoj, Italiji, SAD. Ali i onima u Čehoslovačkoj, Poljskoj, Jugoslaviji. Ne zaboravimo, istočni vjetar će doći sa filmovima, prije svega Mencelovim filmom “Strogo kontrolisani vozovi”. Holivud, glavni grad “filmske industrije”, nije bio okupiran 1968., ali jesu bili suspendovani Oskari te godina. Naime, u znak protesta zbog ubustva Martina Lutera Kinga aprila 1968, na holivudskom festivalu nisu uručivane nagrade.

Francuski film

Neki smatraju da je francuska ‘68. započela početkom februara, i to ne demostracijama studenata u Nanteru, već protestima filmskog svijeta. Naime, odluka francuske vlade 9. februara 1968. da opozove Anri Langloa sa mjesta direktora Kinoteke je izazvala reakcije filmske, i uopšte kulturne javnosti. Langloa je jedan od osnivača francuske Kinoteke, velika ličnost francuske istorije filma, čovjek neformalnog stila, blizak mladim filmskim stvaraocima i avangardnim ambijentima.

Žan Lik Godar se zajedno sa glumicom Anom Vjazemskipočetkom februra iste godine nalazio u Havani, zemlji koja je originalnim socijalizmom izazivala veliku znatiželju mladih ljevičara u svijetu. Tamo je, uostalom bila i prilika da se sretnu i sa vijetnamskim boricima koji su bili gosti Fidela Kastra, nešto ranije i Če Gevare. Kako to opisuje Ana Vjazemski (po majčinoj strani unuka pisca i nobelovca Fransoa Moriaka) u svojoj knjizi “Un an apres”, Gallimard, Paris 2015. (“Godina poslije”) - Godar i ona su brzo napustili Kubu. Naime, odmah nakon telefonskog poziva Trifoa da se vrate u Pariz i objašnjenja o zbivanjima povodom Kinoteke i Langloa. Protesti režisera, scenarista, glumaca 12. februara u Parizu, zatm sukobi sa policijom 14. februara na trgu Trokadero, se uzimaju i kao anticipacija francuskog maja, najviše tačke vrele, buntovne ‘68.

Žan Luk Godar i Fransoa Trifo su, zajedno sa Žakom Rivetom, Klodom Šabrolom, Erikom Romerom i drugima, vodeći režiseri Nouvelle vague (Novog talasa) modernog filmskog pravca mladih autora.

Film „Do poslednjeg daha“ - režija Godar, scenario Trifo, u glavnim ulogama Džin Siberg i Žan Pol Belmondo - je u mnogim elementima bio obrazac novog filmskog stila. Jedna od poruka filma, inače u svemu suprostavljenog tradicionanim holivudskim konvencijama, jeste odbacivanje vladajućih (pseudo) pravila.

Godar i Trifo su u isti mah autori velikih fimova novog izraza i angažovani intelektualci za stvar ’68. Smatrani su i “barikadisitima ‘68”. Nimalo metaforički, već na osnovu njihovog akcionog učeća u protesnim manifestacijama pariskih studenata. Slična ocjena se odnosi i na druge režisere iz francuskog Novog talasa, koji su stasavali i oko poznatog časopisa filmske kritike Cahiers du cinema (Filmske sveske).

Na izvjestan način burni događaji ‘68. u Francuskoj su najavljeni i Godarovom filmu “Kineskinja” sa Anom Vjazemski u glavnoj ulozi, koji je snimljen 1967.g. U tom filmu junakinja, mlada studenkinja univerziteta Nanter saopštava da treba zatvoriti sve fakultete.

Univerzitet Nanter će 1968. - sada ne na filmu, već stvarno - postati epicenter studenskih protesta u Francuskoj, odakle će Danijel Kon-Bendit i drugovi započeti studenske proteste koji će za kratko vrijeme obuhvatiti, a u jednom trenutku i paralisati, cijelu zemlju.

Jedna od najznačajnijih (dobijenih) protesnih bitaka ’68. se odvijala na Kanskom festivalu filma. Naime, 17. maja 1968. u punom jeku studenskih demonstracija u Parizu, studenti, režiseri, scenaristi, glumci donose odluku o štrajku teatra, u isto vrijeme tražeći suspenziju prestižnog flimskog festivala u Kanu koji je bio započeo nekoliko dana prije.

Fransoa Trifo - režiser poznatih filmova “Pucajte u pijanistu”, “Žil i Dzim”, “Farenhajt 451” (po čuvenom romanu Reja Bredberija), “Posljednji metro“ - je u Kanu obrazložio zahtjev za prekid festivala, što je odmah prihvatio Luj Mal, saopštavajući i svoju ostavku na mjesto predsjednika žirija. Monika Viti i Roman Polanski, članovi žirija, takođe daju ostavke. Klod Leluš, Miloš Forman, Ričard Lester, Jan Nemec i drugi povlače svoje filmove sa festivala.

Poslije incidenata u glavnoj sali i sukoba između više grupa, pa i nezadovljnih posjetioca, uz učešće i policije, aula je evakuisana. Trifo i Godar su i u ovoj fazi u prvom planu. Rasprave su nastavljene na drugim mjestima. Dan poslije, Savjet festivala donio odluku o definitivnom prekidu 21. filmskog festivala u Kanu.

(Kraj u narednom broju)