Za rad bez dozvole trostruko veće kazne

Zakon počeo da se primjenjuje 2008. i dva puta je mijenjan. Integrisanu dozvolu zasad dobila TE

98 pregleda0 komentar(a)
KAP, Foto: Arhiva Vijesti
17.03.2018. 14:50h

Preduzeća koja ne ispune uslove za dobijanje integrisane dozvole za rad ubuduće će plaćati skoro trostruko veće kazne od dosadašnjih, biće kontrolisane na mjesečnom nivou i moraće da obezbijede garanciju banke u visini od 20 odsto od planiranih investicija.

To je predviđeno predlogom izmjena Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine, koji će se naći na javnoj raspravi do 21. aprila. Zakon je počeo da se primjenjuje 2008. i do sada je dva puta mijenjan, a posljednji put dat je rok za pribavljanje dozvole do 1. januara 2018, godine, koju su trebalo da pribave “Toščelik”, “Kovačnica”, KAP, Termoelektrana i Pantomarket svinjogojska farma-Spuž.

Predloženim izmjenama, za operatere koji nisu pribavili integrisanu dozvolu do 1. januara, novčane kazne biće više nego udvostručene - sa sadašnjih od 5.000 do 15.000, na 40.000 eura. Predloženo je da u Zakonu ostaje kazna da se učiniocu prekršaja može izreći i zaštitna mjera zabrane vršenja djelatnosti u trajanju od jednog mjeseca do jedne godine. Pored toga, izmjenama su predviđene obavezne mjesečne ekološke inspekcije.

“Izmijenjeni zakon će obezbijediti pravni osnov, u skladu sa kojim će operateri postrojenja koji nisu pribavili dozvolu do 1. januara 2018. godine, morati da podnesu, pored Plana prilagođavanja, i instrument finansijskog obezbjeđenja na nivou od 20 odsto od planirane investicije za tu godinu za narednu godinu, koja glasi na donosioca i obnavlja se svake godine prema planiranim investicijama za narednu godinu, kao garanciju, za dobro izvršenje posla, koja glasi na donosioca i obnavlja se svake godine prema planiranim investicijama za narednu godinu”, navodi se u obrazloženju predloženih izmjena.