Opština Berane organizuje akciju čišćenja izletišta kod Spomen parka na Jasikovcu

Akcija je trebala biti održana danas, ali je zbog loših vremenskih uslova odgođena za petak

484 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Tufik Softić

Povodom Svjetskog dana zaštite životne sredine, Opština Berane organizuje akciju čišćenja izletišta kod Spomen parka na Jasikovcu i uređenja jednog od urbanih područja u samom centru gradu, u nastavku ulice VIII Crnogorske brigade.

Akcija je trebala biti održana danas, ali je zbog loših vremenskih uslova odgođena za petak.

Ove godine, dvadeset crnogorskih opština pridružilo se obilježavanju ovog datuma, a među njima je i Opština Berane.

“Ovih dana bili smo u kontaktu sa Zajednicom opština Crne Gore i sa njima dogovorili zajedničke aktivnosti. Kontaktirali smo osnovne i srednje škole, kao i NVO sektor kako bi zajedno sproveli akciju čišćenja i uređenja”, kazao je sekretar opštinskog Sekretarijata za komunalno – stambene poslove, saobraćaj i zaštitu životne sredine Miloš Kastratović.

On je istakao da na ovaj način žele da daju doprinos i skrenu pažnju svim građanima i građankama Berana na značaj očuvanja životne sredine u kojoj žive i tako utiču na sve da se odgovorno odnose prema njoj.

“Partneri u ovoj akciji su Opština Berane, DOO “Komunalno” Berane, DOO Agencija za izgradnju i razvoj Berana, gradske osnovne škole “Vuk Karadžić”, “Radomir Mitrović”, “Vukašin Radunović”, kao i NVO “Sjeverna Zemlja” a očekujemo da će nam se pridružiti i ostale organizacije i instutucije”, dodao je Kastratović.

Kastratović je najavio da će paralelno sa ovim akcijama, u dvorištima srednjih škola – Gimnazija “Panto Mališić”, SMŠ Dr “Branko Zogović”, SSŠ “Berane” i SSŠ “Vukadin Vukadinović” biti organizovane mini akcije i časovi na otvorenom posvećeni ekološkim temama.

“Pozivam građane Berana da čuvaju okolinu, da svojim postupcima budu pozitivan primjer svojoj djeci i nauče ih pravim vrijednostima i da zajedno radimo na uređenju našeg grada”, poručio je Kastratović.

Obilježavanje Svjetskog dana zaštite životne sredine organizuje Generalni sekretarijat Vlade, Zajednica opština Crne Gore i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Svjetski dan zaštite životne sredine obilježava se u cijelom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.