O Lorensovim “Studijama”

Izdavačka kuća "Arto" organizuje razgovor o knjizi D. H. Lorensa kojim otvaraju novu ediciju "Refleksije"

290 pregleda0 komentar(a)
“Studije iz klasične američke književnosti”, Foto: Izdavačka kuća “Arto”

Izdavačka kuća ARTO organizuje razgovor o knjizi “Studije iz klasične američke književnosti” Dejvida Herberta Lorensa, sjutra u 18.30 u Klubu kulture Soba (Bokeška 8, Podgorica). Na događaju učestvuju prevodilac Milovan Novaković, lorensolog i anglistkinja Marija Krivokapić koja je radila pogovor i redakturu, kao i urednik “Artoa” Ognjen Savić. “Studije iz klasične američke književnosti” otvorile su novu Artoovu ediciju - “Refleksije”.

“Ovo je posljednje izdanje IK ‘Arto’ i prvi cjeloviti prevod djela na srpskohrvatski (BCHS) jezik. Beskompromisno kritičke i oštroumne Lorensove ‘Studije’ tretiraju klasike američke književnosti i kulture, kao što su Hotorn, Melvil, Po, Kuper, Vitman, Dejn, ali i oslikavaju duh Amerike i njenih mitova i klišea, svijesti i podsvijesti njenih stanovnika, istorije i geografije Novog svijeta. Otuda su ovi eseji danas sve više dio programa humanističkih studija i društvenih nauka, pa slove i kao korisno štivo antropolozima i studentima političkih nauka”, piše u saopštenju.

D. H. Lorens (1885-1930) je pisao prozu, poeziju, eseje, a slavu je stekao naslovima “Ljubavnik ledi Četerli”, “Zaljubljene žene”, “Pruski oficir”, “Duga”, “Sent Mor”... Lekturu knjige je radila Jelena Marković, grafičko oblikovanje Adela Zejnilović. Publikovanje je sufinansiralo Ministarstvo kulture.