Može li Patinson bolje od Klunija?

Ko je sve igrao Betmena: Od luckastog Adama Vesta, preko bezobraznog Vala Kilmera, do hvaljenog Kristijana Bejla

1014 pregleda0 komentar(a)
Kluni u ulozi Betmena, Foto: Screenshot (YouTube)

Upalite svjetla, neka znak Betmena opet obasja nebo iznad Gotama, jer je odabran novi glumac koji će ući u kostim popularnog superheroja. Scenarista i reditelj predstojećeg filma “The Batman” Met Rivs odabrao je Roberta Patinsona, najpoznatijeg po franšizi “Sumrak” (Twilight), za glavnu ulogu, prenijeli su nedavno američki mediji.

Rivsov film prema dosadašnjim najavama baviće se Betmenom u mlađim danima i imati detektivsku noar atmosferu, predprodukcija započeće ovog ljeta, dok se očekuje da film izađe u junu 2021. Tim povodom prisjetili smo se svih glumaca koji su obukli kostim popularnog DC-evog superheroja.

Luis Dž. Vilson

Vilson je prvi i najmlađi glumac koji je ikad igrao odraslog Betmena. Takođe i najmanje uspješan u toj ulozi. Sa samo 23 godine, tada nepoznati glumac se zaogrnuo plaštom serijalu od 15 djelova koji je nosio ime DC-evog junaka, a lansirala ga je “Columbia” 1943.

Mada je izgledao kao plejboj, fizički je Vilson bio bliži Deniju Devitu u ulozi Pingvina. Nosio je kaiš malo ispod grudi, a osim fizičkog izgleda kritičari su se žalili da je njegov glas previše piskav, te da se osjeća njegov bostonski akcenat. Nakon ove uloge Vilsonova karijera je otišla u propast. Većina njegovih uloga nije potpisivana u odjavnim špicama.

Njegov sin Majkl Dž. Vilson se međutim bolje snašao u Holivudu, gdje je postao izvršni producent serijala o Džejmsu Bondu.

Luis Dž. Vilson je preminuo 2000.

Robert Lauri

Lauri je preuzeo ulogu superheroja Gotama u sljedećoj seriji iz 1949. “Betmen i Robin”. Za razliku od Luisa, Lauri koji je tad imao 36 godina bio je veteran glume, koji je već igrao u naslovima kao što su The Mark Of Zorro (1940), The Mummy’s Ghost (1944) and Dangerous Passage (1944). Takođe mu je Betmenovo odijelo bolje stajalo nego Luisu, ovog puta kaiš je stajao tamo gdje bi trebalo.

Mada Lauri nikad kasnije nije igrao Betmena opet u nekom filmu, dobio je priliku da još jednom navuče plašt na sebe u jednoj epizodi serije “Supermenove avanture” (The Adventures of Superman) iz 1956, kada se prvi put desilo da se ova dva superheroja pojave zajedno na ekranu. Lauri je nakon Betmena još 20 godina igrao u filmovima i serijama, a preminuo je 1971.

Adam Vest

Čovjek koji je proveo najviše vremena u Betmenovoj pećini je Vilijam Vest Anderson, poznatiji kao Adam Vest. Njega je publika voljela šašašovsti koju je unio kao novi element kod Betmena ili ga mrzjela zbog toga što je promijenio višedecenijki imidž ovog superheroja. Njegov pomalo kemp, pretjerani, gotovo ironični prikaz Betmena zaposjeo je sve tad aktulene medijume, uključujući film iz 1966. i nekoliko animiranih serija.

Po holivudskoj legendi, producent Vilijam Dozer je odlučio da angažuje Vesta nakon što ga je vidio kako igra špijuna a la Bond zvanog Kapetan Ku. Dozije je navodno mrzio stripove i smatrao je da će serija o Betmenu biti uspješna jedino ako bude u kemp stilu.

Vest će 1970. čak dobiti ponudu da igra Bonda, ali će je odbiti smatrajući da bi to trebalo da radi Englez. On se ponovo pojavio kao zvijezda pop kulture početkom 90-ih igrajući akcionog heroja u pilot epizodi TV serije “Lookwell”, koja nije dobila šansu da se nastavi, ali je na Internetu okupila veliki broj obožavatelja i vratila popularnost glumcu.

Majkl Kiton

Bilo je potrebno više od 20 godina da Adam Vest izgubi ekskluzivno pravo na ulogu Betmena. Kada je najavljeno da će reditelj Tim Barton, koji kao Dozije nije volio stripove, raditi na filmu “Betmen” iz 1989. sa Majklom Kitonom u glavnoj ulozi, fanovi su poludjeli, očekujući da će njihov voljeni heroj biti pretvoren blesavog lika kakvim ga je prikazao Vest.

Čak 50 hiljada protestnih pisama stiglo je na adresu “Warner Brosa” zbog angažovanja Kitona, a kako bi se fanovi umirili jedan od tvoraca Betmena Bob Kejn je unajmljen kao savjetnik. Kiton je dobio ulogu prije Mela Gibsona, Kevina Kostnera, Čarlija Šina i Bila Mareja koji su između ostalih bili razmatrani kao opcije. Producent filma Džon Peters objasnio je da je Kitona angažovao jer je želio da pokaže Betmena kao nekoga ko je zabavan, a u isto vrijeme zastrašujuć.

“Kiton ima i jedno i drugo, ima tu eksplozivnu, ludu stranu”, pravdao je svoju odluku on. I ispostavilo se da je bio u pravu, Kitonov pristup ulozi bio je baš takav i svidio se i fanovima i kritičarima. Kiton je nagrađen tako što se vratio u Betmenovo odijelo 1992. u filmu “Povratak Betmena” (Betmen Returns) gdje je opet pokupio pozitivne kritike. Zatim je njegova karijera usporila, ali je za Oskara nominovana uloga u filmu “Birdman” podsjetila publiku na Kitonov talenat.

Val Kilmer

Kad je franšiza predata reditelju Džoelu Šumaheru, Kiton je odlučio da se ne vraća u ulogu tog superheroja, a kao njegove zamjene razmatrani su Denijel Dej Luis, Ralf Fajns, Vilijem Boldvin i Džoni Dep, no prije svih njih ulogu je dobio Val Kilmer, vjerovatno Betmen na kojeg su svi zaboravili. Šumaher ga je angažovao za “Betmen zauvijek” (Batman Forever) iz 1995. nakon što ga je vidio u filmu “Tombstone”, a Kilmer je navodno prihvatio ponudu bez čitanja scenarija i saznanja ko je reditelj. Vrlo brzo došlo je do njihovog sukoba na stu.

Šumaher je kasnije Kilmera opisao kao djetinjastog i nemogućeg za saradnju, tvrdeći da se svađao sa ekipom, kao i da nije pričao sa njim dvije sedmice nakon što je ovaj od njega tražio da popravi ponašanje.

Način na koji je Kilmer odigrao ulogu dobio je mlake kritike. Mada je film bolje prošao u bioskopima nego “Povratak Betmena”, niko više nije pomišljao na dalju saradnju sa Kilmerom, čija karijera je odatle krenula nizbrdo.

Džordž Kluni

Kluni je bio glumac u usponu kada je dobio ulogu u “Betmen i Robin” 1997. Producenti su bili oduševljeni što za glavnog glumca imaju buduću megazvijezdu, ali su uskoro zažalili. Film je bio katastrofa sa svojim homoeroticizmom, kemp stilom i već kultnim upadljivim bradavicama glavnog junaka.

Kluni je jednom u šali rekao da je to ostvarenje ubilo franšizu. Kritičari i fanovi su se složili. Film je dobio čak 11 nominacija za ozloglašenu Zlatnu malinu i često je na spiskovima najgorih svih vremena. Takođe je najmanje zaradio u bioskopima od svih modernih filmova o Betmenu. No to nije naštetilo Klunijevoj karijeri koji je, kao što se i očekivalo, postao superzvijezda.

Kristijan Bejl

Uz Adama Vesta i Džordža Klunija, činilo se da je sudbina Betmena da ostane šala, bar kad su u pitanju filmske adaptacije. Onda je došao reditelj Kristofer Nolan, koji je želio iznova da osmisli franšizu, a svoju trilogiju započeo je naslovom “Betmen početak” (Batman Begins). Među kandidatima za glavnu ulogu našli su se Bili Kradap, Džejk Džilenhal i Kilijan Marfi, ali je izbor pao na Kristijana Bejla, koji je za prvi film dobio pozitivne kritike, mada je bilo i žalbi na račun njegovog dubokog, grubog glasa dok je u odijelu Betmena.

Bejl je međutim nastavio na isti način da igra superheroja i u nastavcima “Mračni vitez” (The Dark Knight), te “Uspon Mračnog viteza” gdje je međutim glas Toma Hardija u ulozi Bejna dobio još veće kritike. I pored svega, fanovi se rado sjećaju Bejlovog nastupa, a cijela trilogija doživljava se kao vrhunac Betmen franšize, sa hvaljenom kinematografijom, scenarijom i režijom.

Bejl je već bio zvijezda u usponu kad se pojavio u odijelu Betmena, a njegova karijera nastavila je u pozitivnom smjeru uz nekoliko nominacija za Oskara, kojeg je osvojio za ulogu u filmu “The Fighter”.

Ben Aflek

Ben Aflek je prvi put navukao dobro poznati plašt i masku u filmu Zeka Snajdera “Betmen protiv Supermena: Zora pravednika” (Batman V Superman: Dawn of Justice). Nakon prvobitnog skepticizma, publika je prigrlila odluku da on igra ovog superheroja nakon što ga je vidjela u uspješnom trileru “Gone Girl”.

Snajder je saopštio da će njegov Betmen “biti pun ožiljaka od dugogodšnje borbe sa kriminalom, ali da će vratiti šarm koji je svijet vidio u milioneru Brusu Vejnu”. Upravo tako je i bilo. Aflekov pristup donio je kontradiktornost, ali i harizmu ovom liku. Kritike na njegov račun su bile dobre, ali film nije tako pozitivno prošao, pa je Aflek napustio ovu rolu.