Prijava protiv Radojice Božovića dvije godine u fioci

Kazao je da nikada nije učestvovao u zločinima, ali da je ponosan na to što je bio u Crvenim beretkama I što je “pomagao braći Srbima” svuda gdje je trebalo

18782 pregleda16 komentar(a)
Fond ga optužuje za ratni zločin: Božović, Foto: Boris Pejović

Krivična prijava protiv bivšeg visokopozicioniranog pripadnika Crvenih beretki Radojice Božovića već dvije godine nalazi se u fioci srpskog Tužilaštva za ratne zločine (TRZ), a u postupku još nijesu pokrenute ni predistražne radnje, a kamoli pokrenuta istraga.

To je “Vijestima” saopštila osnivačica Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić.

Ta nevladina organizacija je, u junu 2017. godine, podnijela krivičnu prijavu protiv Božovića i još dva pripadnika te jedinice srpskog resora državne bezbjednosti, zbog zločina počinjenih u Doboju (Bosna i Hercegovina) od maja do avgusta 1992. godine.

“Prijavljena lica osumnjičena su da su u periodu od maja do avgusta 1992. godine protjerala nekoliko stotina Bošnjaka iz dobojskog sela Bukovačke Čivčije (Čivčije Bukovičke), ubila jednog pripadnika Zbora narodne garde, pljačkala civile, kao i zlostavljala i mučila civile zatvorene u Okružnom zatvoru u Doboju”, piše u prijavi. Kandić je “Vijestima” rekla da je očigledno da su svi oni koji su bili na značajnim pozicijama u specijalnim jedinicama zaštićeni od krivične, ali i bilo koje druge vrste odgovornosti.

“Trend je da se ti ljudi gube, odlaze u duboku anonimnost ili postaju biznismeni. Ovo je samo jedan od mnogih slučajeva koji je završio u fioci tužilaštva”, navela je Kandić.

Do danas nijedan pripadnik „Crvenih beretki“ nije procesuiran pred sudovima za zločine tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji.

Božović je ranije “Vijestima” rekao da ne zna o čemu se radi i da je od novinara prvi put čuo za krivičnu prijavu Fonda.

Kazao je da nikada nije učestvovao u zločinima, ali da je ponosan na to što je bio u Crvenim beretkama I što je “pomagao braći Srbima” svuda gdje je trebalo.

“Ne želim da komentarišem prijavu”, rekao je tada Božović “Vijestima”.

Božović je nekadašnji predsjednik Fudbalskog kluba “Zeta” i fudbalski menadžer.

U avgustu 2006. privođen je, jer je na parkingu ispred stadiona “Mladosti” napao Momira Moma Prelevića, nekadašnjeg trenera mlađih kategorija Budućnosti.

Početkom septembra iste godine zaključao je kapije stadiona na Trešnjici, ne dozvoljavajući fudbalerima “Budućnosti” da odigraju meč sa “Zetom”.

U martu 2015. godine u Podgorici navodno je ošamario bivšeg gradonačelnika Podgorice Miomira Mugošu.

Tri godine ranije, u loži “Marakane” napao je predsjednika Partizana Dragana Đurića.

Stražar preminuo, obustavljen postupak

U izvještaju o suđenjima za ratne zločine u Srbiji, koji je Fond objavio u maju ove godine, se navodi da je u međuvremenu obustavljen postupak koji se vodio protiv stražara Okružnog zatvora u Doboju Dušana Vukovića, zato što je preminuo.

Njemu se sudilo zbog mučenja više zatočenika tokom 1992. i 1993. godine, od kojih je jedan preminuo od posljedica fizičkog zlostavljanja. Tim postupkom nijesu bila obuhvaćena druga lica odgovorna za zločine počinjene kako u zatvoru u Doboju, tako i u gradu tokom trajanja sukoba.

“Mada TRZ u optužnici navodi da su pripadnici Crvenih beretki izvršili zločine u Okružnom zatvoru u Doboju, u njoj se netačno ističe da je njihov identitet nepoznat. Zločini Crvenih beretki u Doboju, pa i u dobojskom zatvoru su opisani u presudi MKSJ u predmetu Stanišić i Simatović, a glavni osumnjičeni za te zločine su u njoj i identifikovani”, navodi se u tekstu.

U izvještaju piše da je u toj presudi identifikovan i jedan od komandanata ove jedinice u Doboju koji je učestvovao u zlostavljanjima – Radojica Božović.

“Izvjesno je da TRZ procesuira ovaj slučaj isključivo zato što je na osnovu regionalne saradnje dobilo pripremljen predmet od Okružnog suda u Doboju, budući da nije spremno da adekvatno postupa ni kada su dokazi dostupni, a ima zakonsku obavezu da to čini”, dodaje se u izvještaju.

Iz Fonda su ranije konstatovali da srpsko Tužilaštvo u optužnici sukob u BiH označava kao unutrašnji: “Čime zapravo govori da u tom ratu nije učestvovala nijedna druga država, pa ni Srbija”.

“FHP stoga smatra da je riječ ili o teškom nemaru TRZ-a ili o svjesnom odbijanju da se optuže osumnjičeni pripadnici Crvenih beretki. FHP poziva TRZ da istraži navode iz podnijete krivične prijave, da odgovorne procesuira, te da žrtvama poslije 25 godina omogući pravo na istinu”, saopšteno je ranije iz Fonda.

Kobac najuticajniji komandant u Bosni

U dokumentarnom filmu “Jedinica”, govori se da je Božović na bosankom ratištu djelovao pod imenom Kobac.

Na filmu je između ostalog prikazan i dolazak pokojnog predsjednika Srbije Slobodana Miloševiča u Kulu, na proslavu dana Jedinice za specijalne operacije Republike Srbije.

Nakon raporta pukovnika Žike Ivanovića zvanog Crnogorac, Milošević prilazi postrojenim veterenaima jedinice i najprije se pozdravlja sa Rajom Božovićem, za kojeg se kaže da je bio “najuticajniji komandant u Bosni”.