Ponovo biraju ponudu za opremanje HE “Perućica”

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki poništila odluku EPCG na tenderu vrijednom 280 hiljada eura

397 pregleda0 komentar(a)
Tender vrijedan 280.000 eura: EPCG, Foto: Ivan Petrušić

Komisija za kontrolu postupka javnih nabavki usvojila je žalbu firme “Montas Engineering” i poništila odluku Elektroprivrede (EPCG) da na tenderu za nabavku bravarskih radova na mašinskoj hali HE “Perućica“ kao najpovoljniju izabere ponudu bjelopoljske firme “Mikromont”.

Procijenjena vrijednost tendera je 280 hiljada eura.

Državna komisija je naložila EPCG da otkloni nepravilnosti, ponovo vrednuje ponude i u roku od 15 dana donese zakonitu odluku.

Uplaćenu naknadu za vođenje žalbenog postupka u iznosu od 2.800 eura, Komisija će firmi “Montas Engineering” vratiti po pravosnažnosti rješenja, dok će EPCG žaliocu morati da nadoknadi troškove sastavljanja žalbe u iznosu od 400 eura.

Ponuda danilovgradske firme “Eurozox” bila je drugorangirana na tenderu, dok je ponuda kompanije “Montas Engineering” odbijena kao neispravna.

Državna komisija je utvrdila da je EPCG nezakonito ponudu žalioca na tenderu odbila kao neispravnu, iz razloga što rok izvršenja ugovora nije ponudio u skladu sa uslovima propisanim tenderskom dokumentacijom.

“U konkretnom slučaju na strani naručioca je obaveza da izvođača uvede u posao, u kojem roku i na koji način te stoga nenavođenje teksta u rubrici rok za izvršenje ugovora ne može ni predstavljati razlog za neispravnost ponude“, piše u rješenju Državne komisije.

Komisija je utvrdila da je bio osnovan i drugi žalbeni navod firme “Montas Engineering” da je EPCG njegovu ponudu ocijenio neispravnom iz razloga što dostavljena bankarska garancija “Societe General Montenegro banke” ne sadrži klauzulu da je bezuslovna i plativa na prvi poziv.

Državnoj komisiji bilo je nejasno i kako je EPCG utvrdila da ponuda u tom dijelu nije bila ispravna, budući da naručilac sporne nabavke nije prethodno provjerio pravnu validnost bankarske garancije u skladu sa odredbama Zakona o javnim nabavkama.