Erdogan: Centar Afrina potpuno pod kontrolom, podignute turske zastave

Portparol sirijskih pobunjeničkih boraca, koje podržava Turska, izjavio je da su pobunjenici ušli u Afrin pred zoru nakon što su se snage YPG povukle, prenosi Rojters

3 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
18.03.2018. 09:28h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je centar Afrina "u potpunosti pod kontrolom" i da su turske zastave su podignute u tom sjevernom sirijskom gradu, inače uporištu kurdskih snaga Jedinice za zaštitu naroda (YPG), prenosi Rojters.

Sirijska opservatorija za ljudska prava saopštila je ranije danas da su turska vojska i sirijski saveznici ušli su u kurdski grad Afrin u Siriji.

"Turske snage su uz pomoć sirijskih saveznika preuzele kontrolu nad nekoliko gradskih kvartova i borbe se nastavljaju", rekao je direktor Opservatorije Rami Abdel Rahman.

Portparol sirijskih pobunjeničkih boraca, koje podržava Turska, izjavio je da su pobunjenici ušli u Afrin pred zoru nakon što su se snage YPG povukle, prenosi Rojters.

Portparol pobunjeničkih boraca takozvane "Slobodne sirijske armije", Mohamad al-Hamadin, naveo je da su borci ušli u Afrin rano jutros sa sjevera, istoka i zapada, pri čemu nisu naišli ni na kakav otpor.

"Preuzeli su kontrolu nad djelovima grada. Sada "češljaju" ulice i kuće", rekao je Hamadin britanskoj agenciji.

Pobunjeničke sirijske grupe su saopštile da su u Afrin ušle sa istoka i sa zapada.

Agencija Frans pres je javila da se civili kriju u podrumima kuća.

Sirijska opoziciona Opservatorija za ljudska prava saopštila je danas da je 1.500 kurdskih boraca ubijeno od početka turske ofanzive, uglavnom u vazušnim napadima.

Turska je 20. januara pokrenula vojnu operaciju zajedno sa savezničkim sirijskim pobunjenicima s ciljem da iz Afrina istjera borce sirijskih Kurda koje Ankara smatra teroristima.

Ujedinjene nacije su izrazile zabrinutost zbog izveštaja da kurdske snage ne dozvoljavaju civilima da napuste Afrin.