URA: Crna Gora je država svih građana, izjava Selakovića klasični politički primitivizam

“Osuđujemo svaku nacionalističku retoriku i ponašanje, koje je sve učestalije cjelom regionu Zapadnog Balkana"

3754 pregleda4 komentar(a)
Blažo Rađenović, Foto: URA

Povodom izjave generalnog sekretara predsjednika Srbije, Nikole Selakovića da je “Crna Gora klasična srpska država” reagovali su iz Građankog pokreta URA.

“Tužno je što političke elite u regionu svoju korupciju žele opravdati nacionalizmom i nacionalističkim ispadima. Usljed nedostakatka bilo kakvih progresivnih ideja, dominatne političke stranke u regionu, međusobno se hrane, držeći građane kao taoce i afirmišući svađalačku politiku koja donosi dobro samo malom broju oligarha na vlasti. U tom kontekstu tumačimo i izjavu Nikole Selakovića, koji je još jednom demosntrirao kako misli tipični “primitivni balkanski političar”, koji u Srbiji, slučajno ili ne, obavlja istu funkciju kao Migo Stjepović u Crnoj Gori”, istakao je član Predsjedništva URE Blažo Rađenović.

On smatra da smo proevrospka politika, bazirana na poštovanju zakona i građanskom konceptu može garantovati mir i stabilnost, kao i omogućiti ekonomski prosperitet regije.

“Osuđujemo svaku nacionalističku retoriku i ponašanje, koje je sve učestalije cjelom regionu Zapadnog Balkana. Krajnje je neodgovorno i kontraproduktivno kada neko sa ozbiljnih državnih pozicija sije mržnju i pokušava vratiti region u period koji moramo što prije ostaviti za nama. Ovakve neprimjerene izjave samo nas vraćaju u devedesete i bude vampire prošlosti”, saopštio je Rađenović.

Vjeruje da će građani Crne Gore, ali i ostalih zemalja regije doći do slobode i da će afirmisati veći stepen političke kulture i međusobne odgovnosti.

“Crna Gora je država svih njenih građana i ona mora biti posvećena budućnosti. Nije ni važno šta ko govori, najvažnije je da smo posvećeni cilju koji znači slobodu, demokratizaciju i ekonomski prosperitet. Samo jaka držvava, snažnih i nezavisnih institucija može tako garantovati drugačiju perspektivu. URA je posvećena takvoj Crnoj Gori, jer je ona jedini garant, da se čeljusti “primitivne balkanaske politike” mogu napustit jednom zauvijek”, zaključuje Rađenović.