“Draga Jelena Sergejevna” najbolja predstava 49. FDA

Reditelj FIlip Medenica je kazao da je bio sjajan osjećaj kada je ova predstava proglašena za pobjedničku

694 pregleda0 komentar(a)
Iz pobjedničke predstave

Predstava “Draga Jelena Sergejevna”, u režiji Filipa Medenice, pobjednik je 49. Festivala dramskih amatera, koji je sinoć završen u BIjelom Polju, odluka je žirija u sastavu , predsjednik Blagota Eraković i članovi Božo Koprivica i Mirko Vlahović.

Drugo mjesto pripalo je komadu “Zalutali metak”, reditelja Branka Kovačevića, a treće predstavi “Treće veče”, Dragana Koprivice.

To je jednoglasnom odlukom donio tročlani žiri,

Pobjedničku predstavu po testu Ljudmile Razumovske, igrali su glumci Društva sociologa Crne Gore i Centra za kulturu Mojkovac.

Reditelj FIlip Medenica je kazao da je bio sjajan osjećaj kada je ova predstava proglašena za pobjedničku.

“Ovo mi je prvi rediteljski poduhvat a peto učešće na FDA. Presrećan sam zbog ovog izuzetnog uspjeha predstave”, kazao je on. Ova predstava osvojila i tutulu za najbolju scenografiju.

„Pozorište je umjetnost najbliža čovjeku i nema svetije umjetnosti nego sebe pokazati u ulozi nekog drugog, odnosno iskazati tuđa osjećanja. Znamo da riječ amater znači onaj koji se bavi nečim iz ljubavi, a ne profesionalno. Zato se po pitanju amaterizma mora nešto pod hitno uraditi“, kazao je predsjednik žirija i reditelj Blagota Eraković.

Nagrada za najbolju režiju pripala je Branku Kovačeviću, za “zalutali metak, dok je najbolji dramski tekst pisao je Dragan Koprivica, za Treće oko. Toj predstavi pripala je i nagrada za najbolji kostim, dok je za najbolji originalan rediteljski rukopis i scensko istraživanje nagrađne Đorđije Tatić, u predstavi “One su htjele nešto sasvim lično”. Najbolji eksperimentalni nastup imao je reditelj Sejfo Seferović u komadu SUština prevare. Nagradu za mušku ulogu dobio je Đorđe Grujić a žensku Biljana Radović.

Od 10. do 14. juna u BIjelom Polju je nastupilo 11 predstava iz više gradova u Crnoj Gori.