“Odricanja zarad umjetnosti su se isplatila”

Crnogorska kreatorka Dejla Murić sa kolegom iz Srbije stvara modu u zajedničkom ateljeu

1970 pregleda0 komentar(a)
Modeli Dejle Murić, Foto: Privatna arhiva

Dejla Murić, mlada dizajnerka iz Rožaja, koja se za modu zainteresovala u Ankari, nakon čega je upisala Akademiju primijenjenih umjetnosti, iza sebe ima tek nekoliko revija, ali se među njima našlo i predstavljanje na beogradskom Fashion Weeku.

Kreira uz pomoć kolege, Admira Drndića iz Srbije sa kojim je po završetku studija otvorila “DA atelje”. O njihovom radu, revijama i daljim planovima, Murić je pričala za Vijesti. “Nakon završene srednje škole odlazim u Ankaru gdje sam boravila godinu dana i stekla prva znanja o modi kao globalnom fenomenu. Po povratku, upisujem fakultet u Novom Pazaru, gdje učim kako se ideja pretače u modu, kojom počinjem intenzivno da se bavim”, pojašnjava ona.

“Na akademiji upoznajem kolegu Admira Drndića, koji je rođen u Sjenici. On je po završetku srednje škole otišao u Beograd gdje se prvi put susreo sa čarima mode i modne industrije. Nakon godinu dana i povratka u Novi Pazar, ohrabren i nadahnut modom, takođe upisuje Akademiju za likovnu i primijenjenu umjetnost, gdje se pored slikarstva intenzivno bavi kreiranjem inovativnih kolekcija”, dodaje Murić.

“Može se reći da je to i igra sudbine, da poslije lutanja i traženja sebe, Turske, Ankare, Beograda, se sretnemo u Novom Pazaru... Tokom studija smo shvatili da po pitanju umjetnosti, mode i života dijelimo slične stavove i tako nastaje ‘DA atelje’. Tako u saradnji dva dizajnera uz zajednički neiscrpni trud i želju, nastaju i prve kolekcije”, priča dizajnerka. Kako kaže, teško može odrediti kada se prvi put zainteresovala za modu, jer su se njen talenat i praktični rad preplitali.

“Talenat i sklonost ka umjetnosti pokazivali smo veoma rano, još u djetinjstvu, ali je naše sazrijevanje i umjetničko uobličavanje talenta nepobitno došlo sa studijama. Tada prolazimo kroz naporan period koji je zahtijevao mnogo odricanja zarad umjetnosti. Ali isplatilo se, jer je potrebno grabiti znanje dok ste na njegovom izvoru”, smatra dizajnerka i nabraja dosadašnje revije svog ateljea.

“Modna revija je za svakog dizajnera trenutak kada njegova cjelokupna umjetnička vizija dobija svoje javno ovjekovječenje. To je onaj trenutak kada sav napor i mukotrpan rad postaju slatko zadovoljstvo. Mi smo rano, tačnije sa upisom akademije, krenuli u borbu na modnoj pisti. Među revijama koje treba pomenuti su one koje je publika prihvatila sa oduševljenjem. Tu su kolektivne i samostalne revije u Novom Pazaru, učestvovanje u kreiranju kostima za pozorišne predstave. Svakako bismo izdvojili i reviju koja je za nas bila prelomni trenutak, a to je kruna na našeg četvorogodišnjeg studiranja - diplomski rad, koja je javno predstavljena u Novom Pazaru”, prisjeća se Murić.

“Takođe treba pomenuti i kolekciju koja je pobrojala mnoga priznanja i aplauze na beogradskom Fashion Weeku 2017, ali i učestvovanje na Dizajn marketu, modnom događaju koji je upriličen u Nišu”, pohvalila se mlada dizajnerka.

Murić i njen kolega Drndić su trenutno na postdiplomskim studijama modnog dizajna, ali ne zapostavljaju rad u ateljeu.

“Donedavno smo bili okupirani izradom luksuznih unikatnih haljina za mature i svečane prilike, kao i izradom najsavremenijih kaftana, koje radimo po želji i zahtjevima klijenata, ali uz našu umjetničku i modnu viziju, koja njihove želje ostvaruje i pretvara u bajku koju uvijek doživite sa svakim našim komadom luksuzne odjeće”, poručuje ona.

“Pored toga, bavimo se i izradom nove kolekcije koja bi tebalo da bude gotova na jesen i da svečano najavi otvaranje novog ateljea. To bi trebalo da bude impozantan trenutak za ‘DA atelje’, ali i naša lična satisfakcija, potvrda da smo na pravom putu”, smatra ona.

Kreacije bogato dekorisane čipkom i vezom

“Svaka od naših revija je specifična i posebna, ali ona koja je bila drugačije koncipirana jeste revija koja se dogodila 2018, gdje smo inspirisani luksuzom Metgala događaja prvi put, pored ženske kolekcije, kreirarali i modele za muškarce, što je bio pravi šok za pobornike mode”, priča Murić.

Ona ističe da su njihovi modeli namijenjeni svim damama koje žele da budu lijepe, zanosne i šarmantne u unikatnoj odjeći. “Svaki od naših komada odjeće je bogato dekorisan čipkom i vezom koji su upotpunjeni stukturalnim formama, bisera, kristala, perlica i 3D formama cvjetova i perja. Prosto, svaki naš komad je namijenjen damama koje žele da budu lijepe, bez obzira gdje se nalazile, jer mi stvaramo na području cijelog regiona, a posebno širom Srbije i Crne Gore”, kaže ona.