Dva odsto ispitanih osnovaca u Nikšiću probalo drogu

Većina učenika drogu smatra štetnom, misle da je konzumenti obično uzimaju iz znatiželje

1002 pregleda2 komentar(a)

Kako bi smanjili korišćenje droga kod mladih Nikšićana i povećali svijest zajednice o posljedicama koje donosi narkomanija, NVO Media Tim sa saradnicma sprovodi projekat Podrška mladima Nikšića u borbi protiv droge.

Zato su u pet osnovnih škola na periferiji grada organizovali edukativne radionice, ali i istraživanja o saznanjima i konzumiranju droga među osnovcima.

"Ciljna grupa bila su djeca sa perifernog dijela zato što se kroz naše istraživanje pokazalo da ta djeca koja nisu dovoljno informisana postaju žrtve, odnosno targetovana su kad dođu u srednju školu", kazao je Duško Marković iz NVO Media Tim.

Od 150 anketiranih učenika završnih razreda osnovnih škola „Mileva Lajović Lalatović“, „Janko Mićunović“, „Dušan Bojović“, „Radoje Čizmović“ i „Dušan Đukanović“ došli su do saznanja da je dva odsto ispitanih konzumiralo neku drogu.

"Na pitanje da li ste probali neku drogu, 97 odsto je reklo ne, jedan odsto je probalo ali ne uživa i jedan odsto da. Na pitanje koliko je droga štetna za čovjeka, čak 73 odsto je reklo da je štetna, ili 26 odsto da je veoma štetna. Koliko droga poznaješ, došli smo do zaključka da djeca u osnovnoj školi poznaju od jedne do pet droga", rekla je Snežana Danilović, koordinator edukativne kampanje.

Ispitani osnovci najčešće su čuli za ekstazi, heroin i marihuanu. Mladi Nikšićani smatraju i da konzumenti najčešće drogu uzimaju iz znatiželje, i to oni između 13. i 18. godine.

"Na pitanje poznaju li nekog narkomana 19 odsto njih je reklo da, dok je 81 odsto reklo da ne poznaju. Kad bi saznao da tvoj prijatelj ili brat uzima drogu da li bi to rekli nekome - 80 odsto bi reklo roditeljima", dodaje Danilović.

Kroz projekat koji finansira Ministarstvo zdravlja planiraju da sprovedu i anketu među 150 mladih od 18 do 33 godine, a pokrenuće i veb portal gdje će se mladi informisati o štetnosti droga i bolestima zavisnosti.