Stoltenberg: Rusija i dalje ima mogućnost da spase Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa

"Postoji mogućnost da se sačuva Sporazum jer je rok postavljen za 2. avgust. Vrijeme ističe. Do sada nismo vidjeli bilo kakvu stvartnu namjeru ili promjenu u ponašanju Rusija koja ukazuje da će se vratiti njegovom poštovanju. Nastavljaćemo da je pozivamo da poštuje Sporazum," kazao je Stoltenberg, dodavši da zato treba da se "pripremimo za svijet bez INF Sporazuma"

1136 pregleda5 komentar(a)
Jens Stoltenberg, Foto: NATO
26.06.2019. 20:42h

Rusija i dalje ima mogućnost da spase Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF), postoji prostor za tu mogućnost, poručio je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg uoči početka sastanka ministara odbrane zemalja članica u Briselu.

"Postoji mogućnost da se sačuva Sporazum jer je rok postavljen za 2. avgust. Vrijeme ističe. Do sada nismo vidjeli bilo kakvu stvartnu namjeru ili promjenu u ponašanju Rusija koja ukazuje da će se vratiti njegovom poštovanju. Nastavljaćemo da je pozivamo da poštuje Sporazum," kazao je Stoltenberg, dodavši da zato treba da se "pripremimo za svijet bez INF Sporazuma", kazao je Stoltenberg.

On je kazao da će o tome razgovarati direktno sa predstavnicima Rusije sljdeće nedjelje na sastanku Savjeta NATO-Rusija.

Ministri odbrane danas će raspravljati o potencijlanim mjerama ali one, naglasio je, neće biti primjenjivane prije isteka roka - 2. avgusta.

Mada je kazao da ne može da saopšti koje su to konkretne mjere u pitanju, prvo čovjek Alijanse je kazao da "NATO ima širok opseg potencijalnih, različitih mjera koje možemo primijeniti ako se Rusija ne vrati poštovanju INF-a".

Precizirao je da se neke od njih mogu primijeniti veoma brzo, dok je za druge potrebno vremena.

Generalni sekretar je kazao da je razmještanje ruskih raketa SSC-8 veoma ozbiljno pitanje. "Jer ove rakete su sposobne da nose nuklearne glave, one mogu dostići evropske gradove u roku od nekoliko minita. Teško ih je detektovati, mobilne su i stoga smanjuju vrijeme upozorenja", kazao je na danas.

Na pitanje da li se najavljenom svemirskom politikom izaziva nova trka u naoružanju, Stoltenberg je danas kazao da to nije slučaj.

"Ono što radimo je da se prvi put dogovaramo o kviru svemirske politike NATO. Ne planiramo da militarizujemo svemir, ali svemir je već veoma važan za ono što se dešava na tlu. Za komunikacije, navigaciju, praćenje snaga, rano upozorenje na lansiranje raketa, GPS... sve to je vezano za svemir i satelite, i stoga moramo da se postaramo da koordiniramo napore NATO saveznica," kazao je generalni sekretar.

Dodao je da razvijaju zajedničke napore kako da rade zajedno kako bi vidjeli i potencijal za bliskiju saradnju ali i da se odgovori na potencijalne prijetnje raznim komunikacionim sateltima i drugi kapacitetima koji su važni a koji su danas u svemiru.

Sastanak ministara odbrane zemalja članica, na kojoj Crnu Goru predstavlja Predrag Bošković, počeo je danas i trajaće dva dana.

Među temama je i misija "Odlučna podrška" u Avganistanu, podjela finansijskog tereta..