Sutjeska popravlja evropski imidž

Nikšićani još nisu eliminisali rivala iz Evrope otkada je Crna Gora samostalna, a imali su sedam pokušaja. Prošle godine na četiri meča nisu postigli ni gol. Mogu li stvari da se konačno promijene ovog ljeta?

2036 pregleda0 komentar(a)
Fudbaleri Sutjeske na pripremama na Zlatiboru, Foto: Savo PRELEVIC

Fudbaleri Sutjeske pripremaju se na Zlatiboru - čini se nikad tako odlučni i motivisani da barem djelić onoga što su u prethodne dvije i po godine prikazali na domaćoj, konačno demonstriraju i na internacionalnoj sceni.

Na četiri prošlogodišnja evropska meča, dvorstruki uzastopni crnogorski šampion nije postigao ni gol. U sedam dosadašnjih pokušaja protiv rivala sa Starog kontinenta u samostalnoj Crnoj Gori (kvalifikacije za Ligu šampiona i Ligu Evrope), Nikšićani još nisu ostvarili prolaz - na 14 utakmica, upisali su samo jednu pobjedu.

Tako loš, čak i poražavajući evrobilans najtrofejnijeg domaćeg kluba, mogao bi da se promijeni ovog ljeta.

- Siguran sam da ćemo uraditi mnogo više nego što smo uradili prošle godine, kada je učinak bio skoro nikakav. Pokušaćemo već u prvim evropskim utakmicama da iskoristimo ovo što sada imamo - kaže trener Nikola Rakojević.

- Neke ekipe koje su u svojim prvenstvima bile mnogo manje dominante od nas, prošle su po dva-tri kola. Sutjesci to još nije uspjelo. Nadam se da hoće sada, i to već u Ligi šampiona - nadovezuje se, sa velikim optimizom, vezista Marko Ćetković.

- Sistem funkcioniše već nekoliko sezona, vrijeme je da proradi i u Evropi. Svi dišemo kao jedan, samo sa jednim ciljem - da ostvarimo rezultat, jer se samo on broji - poruka je napadača, Boža Markovića.

Sutjeska je ostvarila i prvi preduslov, neophodan kako bi u Evropi ostavila neki trag, eliminisala makar jednog rivala. Za razliku od prošlog ljeta, šampion jači ulazi u novo prvenstvo.

- Zadržali smo 90 odsto ekipe, došla su tri pojačanja - mislim da smo jači nego prošle godine i da će titula ostati u Nikšiću, a da ćemo prije toga zabilježiti dobre rezultate u Evropi - dodaje Ćetković.

Kako je bilo prošle godine, naredo se sjećaju navijači Sutjeske - očekivano ispadanje od Astane u kvalifikacijama sa LŠ, pa neočekivano slab otpor i eliminacija od jermenskog Alaškerta.

- Prošle godine smo imali nekoliko porvijeđenih igrača - i ja sam bio teško povrijeđen, a neki su otišli. Imali smo puno hendikepa, a sada se nadamo da ćemo napraviti korak više - dodaje Marković.

Nekadašnji reprezentativci, mladi i seniorski, sada su pojačali šampiona u svim linijama tima - Aleksandar Šofranac u odbrani, Damir Kojašević na sredini, Stefan Nikolić u napadu.

- Doveli smo igrače koji su nam falili na pojedinim pozicijama, vidjećemo da li će se snaći u ovoj sredini, da li će ispuniti ono što se traži. Mislim da hoće, jer sam radio sa Šofrancem, radio sam i sa Kojaševićem. Nisam radio sa Nikolićem, ali on poznaje ovaj mentalitet i ne bi trebalo da bude problema - ističe trener Rakojević.

Prvi evropski protivnik Nikšićana - jaki Slovan iz Bratislave, sa čak 17 internacionalaca - srećom nije i posljednji. Iako, po realnoj snazi dva tima, prelazak u 2. kolo kvalifikacija za Ligu Evrope djeluje kao realnija opcija za crnogorskog prvaka, fudbaleri Sutjeske su ubijeđeni da će i protiv Slovaka imati šta da pruže.

Čak i da pokušaju da naprave iznenađenje i postanu prvi crnogorski tim koji se plasirao u drugo kolo kvalifikacija za LŠ otkada se ovo takmičenje (2009. godina) igra u aktuelnom formatu.

- Imamo ozbiljnog protivnika, sa ozbiljnim pojedincima - napadača Šporara koji je dao 29 golova u 30 utakmica, dva igrača iz Srbije koji su dominantno riješili prvenstvo, ali i mnoge druge - kaže Marković.

Trener Rakojević još više motri na rivala, koji je vrlo ozbiljan.

- Znamo dosta o njima - imaju sistem rada da svaki treći dan igraju teške utakmice. Imaju prednost jer su 15-ak dana ispred nas kada je u pitanju pripremni period, a bogami imaju i kvalitet - puno reprezentativaca iz raznih zemalja iz Evrope, Azije i Afrike - kaže Rakojević.

Prvi meč igra se u Bratislavi 10. jula, revanš je u Slovačkoj sedam dana kasnije.