Brazilci vjeruju u sebe, a Paragvaj u blisku prošlost

Brazil nije savladao Paragvaj u posljednja četiri meča, a u četvrtfinalima Kopa Amerike 2011. i 2015. godine Paragvajci slavili poslije izvođenja jedanaesteraca

1090 pregleda0 komentar(a)
Ljubimac navijača Gremija i nova uzdanica Brazila: Everton proslavlja svoj gol protiv Perua, Foto: AP

Popravnog više nema, da bi se osvojio pehar namijenjen pobjedniku 46. izdanja KONMEBOL Kopa Amerike potrebne su tri pobjede.

Domaćin šampionata Brazil vjeruje da će uknjižiti sve tri, počev od Paragvaja u četvrtfinalu, i ponoviti ono što je uradio prethodna četiri puta kada je ugostio najbolje ekipe južnoameričkog kontinenta (1919, 1922, 1949. i 1989. godine).

Posljednja utakmica u grupi i pobjeda od 5:0 nad Peruom, dodatno je popravila samopouzdanje Titeovih izabranika, mada ono, bar se tako čini, nikada i nije bilo poljuljano.

Ali, pogled preko ramena, u blisku prošlost, muti sliku Titeovih izabranika. Naime, sa njihovim današnjim protivnikom (večeras od 21.30 časova po lokalnom, 2.30 časova poslije ponoći po našem vremenu) posljednji put na Kopa Americi sastali su se 2015. godine, takođe u četvrtfinalu i datum je takođe bio 27. jun.

Paragvajci su slavili poslije izvođenja penala, baš kao i 2011. godine kada nijedan od četvorice igrača Brazila nije iskoristio jedanaesterac, nakon što je meč sa istim protivnikom u regularnom dijelu završen bez golova. I to je bilo četvrtfinale...

- Rastemo, iz utakmice u utakmicu igramo bolje i želimo da nastavimo tako. Čvrsto koračamo ka našem cilju - kazao je kapiten Brazila Dani Alveš, koji je, uzgred, najavio i odlazak iz Pari Sen Žermena.

Ako bi, ipak, na trenutak pogledali tradiciju, Brazilci bi pronašli i podatak koji im ide u prilog - od 38 utakmica koje su odigrali sa Paragvajem kod kuće, dobili su 26, a 10 je završeno remijem.

Ovog puta, međutim, remi bi odmah donio jedanaesterce (samo bi se u finalu igrali produžeci ako je neriješeno poslije 90 minuta), a Alveš i drugovi na njih ne smiju ni da pomisle. Doduše, problem bi mogao da im predstavlja dosta loš teren na stadionu Gremija u Porto Alegreu, na koji se žalio i Leo Mesi.

- Naravno da je teren od suštinskog značaja za dobru utakmicu, ali mislim da je period od tri dana bio dovoljan da se teren popravi i bude u dobrom stanju - istakao je Felipe Kutinjo.

U svakom slučaju vjeruje se da na stadionu koji prima 55.662 gledaoca neće biti praznog mjesta. Jedan od razloga je i to što se ljubimac navijača Gremija, Everton, ustalio u prvi tim na poziciji na kojoj je igrao povrijeđeni Nejmar i vjerovatno će početi i susret sa Paragvajem.

- Paragvaj ima dobre igrače, poput Derlisa Gonsalesa iz Santosa i Roberta Fernandesa iz Botafogoa, koje znam iz brazilskog šampionata i koji su ekstremno kvalitetni - upozorava Everton.

Na drugoj strani Paragvajci, koji od Brazila nisu izgubili četiri posljednja meča (pobjeda i tri remija), u četvrtfinale su prošli samo zahvaljujući remiju Ekvadora i Japana - pobjeda bilo koje od te dvije reprezentacije eliminisala bi ih poslije grupne faze.

Ali sada se sve zaboravlja, izabranici argentinskog trenera Eduarda Beriza vjeruju da će im „povratak iz kome” dati novu snagu i omogućiti nešto duži život na Kopa Americi.

- Imamo ekipu i kvalitet da dostojanstveno odigramo četvrtfinale. Potrebno je, međutim, da budemo precizniji prilikom dodavanja na sredini terena, jer Brazilci kažnjavaju svaku grešku - upozorio je Berizo.

Meč Brazil - Paragvaj sudiće Čileanac Roberto Tobar.

Parovi četvrtfinala: Brazil - Paragvaj (noć između četvrtka i petka u 2.30 po našem vremenu), Venecuela - Argentina (petak od 21 sat), Kolumbija - Čile (u 1h u noći između petka i subote) i Urugvaj - Peru (subota, 21).