Sarvan odbija psihološko testiranje: "Kazao je da mu je to dosadno"

“Besmisleno je da uradim testiranje od strane vještaka. Smatram da time sebi ne nanosim štetu”, rekao je Sarvan obraćajući se sudu

5550 pregleda0 komentar(a)
Sarvan, Foto: Savo Prelević

Emir Sarvan, optužen da je usmrtio svoju tetku Duriju Pojatić, odbija da uradi psihološke testove, kako je naveo, jer su mu dosadni. Komisija vještaka usljed toga nije postupila po naredbi Višeg suda u Podgorici da dostavi sudu nalaz i mišljenje o stepenu njegove njegove uračunljivosti u vrijeme izvšenja krivičnog djela.

To je suština glavnog pretresa koji je danas održan, na kojem je dr Željko Golubović, psihijatar i predstavnik komisije vještaka, predsjednici vijeća sudiji Vesni Moštrokol, objasnio razloge zbog kojeg nije urađen nalaz i mišljenje.

“Okrivljeni odbija da uradi testove. Četiri puta smo ga posjećivali u ZIKS-u. Psiholog Branka Stepanović Ilić je dva puta dolazila kod njega, pokušavajući da ga ubijedi na pristojan način, ali on neće da se testira, ne želi. Vještačenje ne može da bude djelimično. Ja i prof. dr Stanko Milić, vještak neuropsihijatar smo obavili intervju sa Sarvanom i vrlo korektno se ponašao. Međutim, odbio je da uradi testove psihologa o procjeni ličnosti. Kazao je da mu je to dosadno, jer ih je ranije već radio. Kako testiranje nije urađeno, komisija nije ni izradila nalaz i mišljenje. Po pravilima struke, htjeli smo u potpunosti da uradimo nalaz, a ne djelimično”, kazao je dr Golubović.

Dodao je da će uraditi nalaz do narednog glavnog pretresa uz pojašnjenja i na tom glavnom pretresu odgovarati na pitanja.

“Besmisleno je da uradim testiranje od strane vještaka. Smatram da time sebi ne nanosim štetu”, rekao je Sarvan obraćajući se sudu.

Sudija je kazala da komisija ipak uradi nalaz – psihijatrijsko vještačenje okrivljenog na osnovu intervjua koji su uradili.

Prema optužnici, Sarvan je 30. oktobra 2017. u Podgorici, u Bulevaru Svetog Petra Cetinjskog, na svirep način s umišljajem ubio Duriju Pojatić. On je Pojatić u njenom stanu više puta udarao kutlačom, nogama i rukama po glavi i tijelu. Dodaje se da je ona od udaraca pala, nakon čega je optuženi nastavljao da je udara, nanoseći joj mnogobrojne povrede, pa je usljed gušenja kod oštećene nastupila smrt.

Nastavak suđenja zakazan je za prvi oktobar.