Nagrađen rad Lele Redžepagić

„Prva i druga nagrada nijesu dodijeljene jer po ocjeni Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda i prijedlogu žirija nije bilo ponuda koje su istovremeno zadovoljile estetsko-funkcionalne kriterijume i sve ostale uslove definisane predmetnom tenderskom dokumentacijom“, stoji u Odluci o izboru najpovoljnije ponude

674 pregleda0 komentar(a)
Rad Lele Redžepagić, Foto: Opština Plužine

Na konkursu za izradu rješenja za spomen obilježje Baju Pivljaninu u Plužinama prve dvije nagrade nijesu dodjeljene, a treću je dobio AE studio iz Podgorice, rad Lele Redžepagić. Njoj je pripao novčani iznos od dvije hiljade eura. Na konkursu, koji je raspisala Opština Plužine, pristiglo je šest radova (šesti nije imao kompletnu dokumentaciju, pa nije ni razmatran).

Radovi Dragoljuba Dimitrijevića i Blagoja Orbovića odbijeni su jer njihova ponuda nije bila formalno ispravna, dok radovi Miloša Komada i Svetozara Radovića, koji je radio sa koautorom Lukom Vujovićem, nijesu ispunjavali estetsko-funkcionalne kriterijume. Opština će uskoro raspisati novi konkurs za prve dvije nagrade, gdje pobjednika očekuje novčana nagrada u iznosu od 5.000 eura, a drugoplasiranog 3.000. Radovi prispjeli na prvom konkursu biće prikazani na izložbi u sklopu književnih susreta „Pjesnička riječ na izvoru Pive“.

Žiri u sastavu, akademik prof.dr Nenad Vuković, prof. dr Radenko Pejović, prof.dr Aleksandar Ćilikov, prof.dr Ilija Lalošević, Slobodan Delić, Velimir Jovović, nekadašnji predsjednik Opštine Plužine i investitor spomen oblježja, i mr sci Petar Ćuković, predsjednik žirija, ocijenio je da rad Lele Redžepagić „treba uvažiti i nagraditi zbog ozbiljnosti cjelovitog pristupa priloženog rješenja“.

„Prva i druga nagrada nijesu dodijeljene jer po ocjeni Komisije za otvaranje i vrednovanje ponuda i prijedlogu žirija nije bilo ponuda koje su istovremeno zadovoljile estetsko-funkcionalne kriterijume i sve ostale uslove definisane predmetnom tenderskom dokumentacijom“, stoji u Odluci o izboru najpovoljnije ponude.

Sastavni obavezujući dio spomen-obilježja za učesnike Konkursa bili su stihovi Petra II Petrovića Njegoša, iz „Gorskog vijenca“ - „Soko Bajo su tridest zmajevah mrijet neće dok svijeta traje“.

Inicijativa za podizanje spomen obilježja najvećoj istorijskoj ličnosti Pive, Baju Pivljaninu, naišla je na veliku podršku stanovnika toga kraja ali i podjelu oko lokacije gdje bi pomenuti spomenik trebalo da se nalazi. I dok je investitor predložio da spomenik junaku koji je poginuo 7. maja 1685. u bici na Vrtijeljci, nadomak Cetinja, bude u gradskom jezgru Plužina, mještani Rudinica, sela u kome je Bajo Pivljanin rođen, traže da se spomenik podigne u Bajovom rodnom selu. Kako sada stvari stoje spomenik će biti postavljen u Plužinama, ali do izbora pobjedničkog rješenja možda se pomenute dvije strane usaglase oko lokacije.