Igramo najbolju odbojku od kada sam došao

Odbojkaši Irana prvi put na finalnom turniru Lige nacija (bivša Svjetska liga), velike zasluge za taj uspjeh pripadaju crnogorskom treneru Igoru Kolakoviću

1430 pregleda0 komentar(a)
Igor Kolaković

Više od mjesec dana u Iranu vlada prava odbojkaška euforija. Kako i ne bi kada su Iranci odlično odigrali grupnu fazu takmičenja u Ligi nacija (bivša Svjetska liga) i prvi put izborili plasman na završni turnir. Sve to pod vođstvom proslavljenog crnogorskog trenera, Igora Kolakovića.

"Prije početka Lige nacija, cilj je bio da pokušamo da se plasiramo na finalni turnir. Ali, naravno, tu želju imalo je još mnogo reprezentacija. Dobro je bilo što su svi igrači došli zdravi na pripreme, domaći i igrači iz inostranstva, pa smo imali mjesec i po dana dobrog treninga. Mislim da nas je to držalo tokom kompletne Lige nacija. Kako smo počeli da igramo prvi turnir u Kini, shvatili smo da imamo šansi, i onda nas je ta ambicija držala do kraja. Zapravo, više smo tu ambiciju doživjeli tokom lige nego pred početak takmičenja", kaže Kolaković za “Vijesti”.

Iranci su u tokom pet vikenda upisali 12 pobjeda i svega tri poraza, koliko je imala i Rusija. Bolji skor imao je jedino Brazil (14-1).

"Nismo očekivali takav skor, jer je liga jako teška i naporna, ima 16 timova koji podjednako raspolažu sa kvalitetom. Svake nedjelje se igralo u drugoj zemlji, na drugom kontintentu, po tri meča, pa je bilo za očekivati da će Iran imati mnogo više poraza od pobjeda. Međutim, jedini realan poraz smo doživjeli od Brazila, protiv kojeg smo bili kompletni, dok protiv Amerike i Francuske nismo, zbog povreda i čuvanja nekih igrača za finalni turnir u Čikagu. Međutim, ta dva poraza nismo doživjeli preteško, jer su na neki način i planirani", dodaje Kolaković, u čijem su stručnom štabu i dvojica bivših saradnika iz Budućnosti, Dragan Kobiljski i Danijel Mišić.

Osim Irana, na fajnl-siksu u Čikagu, od 10. do. 14. jula, nastupiće još Brazil, Rusija, Francuska, Poljska i domaće Sjedinjene Američke Države. Sve sam krem svjetske odbojke.

"Po rejtingu i kvalitetu, mi smo tamo naslabija ekipa, ali tražićemo svoju šansu. Ambicije su da napravimo neki rezultat ako je to ikako moguće, a to je da se domognemo tog polufinala".

Iran je u grupi sa Poljskom i Brazilom.

"Od Brazila smo u grupnoj fazi izgubili 3:2, doduše oni su igrali bez Rezendea, ali mislim da to nije velika promjena. Poljsku smo dobili 3:2, kod nas u Urmiji, gdje smo imali apsolutnu podršku publike, ali mislim da taj meč nismo odigrali onako kvalitetno kako smo mogli. Mislim da su to dva otvorena meča, tražićemo prolaz do polufinala".

Kolaković je skoro dvije i po godine na klupi Irana kojem je u septembru donio prvu medalju u istoriji na takmičenjima pod okriljem Svjetske odbojkaške federacije (FIVB), bronzu na Svjetskom kupu šampiona. Vodio je Irance prošle godine i na Svjetskom prvenstvu u Bugarskoj i Italiji (13. mjesto u konkurenciji 24 selekcije), ali se čini da Iran sada igra po ukusu Kolakovića.

"Pričao sam sa Italijanom Tomazom Totolom, članom stručnog štaba Srbije, statističarom i analitičarom. Pošto radi analizu svih timova, on mi je rekao da smo igrali najbolju odbojku u ligaškom dijelu Lige nacija. Samim tim i moj utisak mora da bude takav da trenutno igramo najbolju odbojku od kada sam ja došao", ističe Kolaković.

Sa visine se lakše padne i dobro se osjeti pad

O velikoj euforiji koja vlada u Iranu, povodom ovogodišnjih igara u Ligi nacija, Igor Kolaković kaže:

"Sad ovamo očekuju da treba da osvojimo Ligu nacija i dobijemo sve utakmice do kraja postojanja iranske odbojke. Kad se gubi, ide se jako brzo u dubiozu, a kad se dobija ide se jako brzo u euforiju. A, bogami, sa visine se lakše padne i dobro se osjeti pad.

Kako kaže, hrabri ga što su igrali “spremni da daju sve od sebe”.

"Brinu me jedino te neke hronične povrede koje mogu da se jave i u Čikagu. Radi se o Gafuru i Fajaziju, njihove povrede su malo zabrinjavajuće, kao i Musaviju. Ako budemo u dosadašnjem ritmu, sigurno ćemo biti težak protivnik za bilo koga", zaključio je Kolaković.