Plenković: Zapadni Balkan mora ići naprijed ka EU

"Zemlje Jugoistočne Evrope imaju veliku ambiciju, ali sve dijele frustraciju zbog sporosti procesa evropskih integracija", rekao je hrvatski premijer

442 pregleda0 komentar(a)
Plenković, Foto: Reuters

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je danas u Poznanju da Zapadni Balkan mora ići napred ka Evropskoj uniji i da zavređuje sistematsku pažnju i angažman na najvišem nivou.

Poslije sastanka premijera zemalja učesnica Samita Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa, Plenković je novinarima rekao da će Zagreb tokom predsjedavanja Evropskom unijom u prvoj polovini 2020. godine nastojati da pomiri osjećaj frustriranosti u zemljama regiona zbog sporog napretka ka EU i veliku rezervisanost nekih članica EU prema proširenju.

"Zemlje Jugoistočne Evrope imaju veliku ambiciju, ali sve dijele frustraciju zbog sporosti procesa evropskih integracija. Istovremeno u nekim zemljama EU, među kojima nije Hrvatska, postoje dosta velike rezerve", kazao je Plenković.

On je naveo da će Hrvatska u maju 2020. organizovati samit EU i Zapadnog Balkana i da će se vrlo pažljivo i detaljno pripremiti za taj skup.

"Želimo da taj samit u Zagrebu konkretizuje evropsku perspektivu regiona, da ona ne ostane samo jedan eufemizam", rekao je hrvatski premijer.

On je dodao da će samit u Zagrebu biti prilika da se realno sagleda šta može biti učinjeno u pogledu dinamike približavanja svake od zemalja Zapadnog Balkana Uniji u sljedećih deset godina.

Na današnjem sastanku učestvovali su i premijeri Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije, Duško Marković, Ana Brnabić, Zoran Zaev, Ramuš Haradinaj i Edi Rama i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić.

Među učesnicima su bili i kancelarka Njemačke Angela Merkel, premijeri Velike Britanije i Francuske, Tereza Mej i Eduar Filip, predsjednik i premijer Poljske, Andžej Duda i Mateuš Moravjecki, šefica evropske diplomatije Federika Mogerini i generalna sekretarka Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu.