Livade „zamedile” nakon kišnog maja

Trenutno pčelari su zadovoljni, pčele su počele da unose med, a čeka se još cvjetanje lipe i medljike. Optimisti su da će dobra paša na livadama možda i nadomjestiti loš maj i početak juna

1185 pregleda0 komentar(a)
Vrcaće se krajem jula, Foto: Privatna arhiva

Kišno i hladno proljeće uzrokovalo je značajnu šetu i dodatne troškove pčelarima na sjeveru.

Maj je trebalo da obezbijedi pčelinjim društvima unos nekatara, a zbog kiše to je izostalo, pa su pčelari strahovali da će ova sezona biti lošija od prethodne. Situaciju u pčelinjacima nazivali su alarmantnom. Međutim, lijepo vrijeme tokom značajnog dijela juna popravilo je situaciju. O tome koliko je sezona uspješna, kažu u mojkovačkom Udruženju pčelara, moći će se gvoriti tek krajem jula.

“Koliku smo štete pretrpjeli znaćemo tek krajem mjeseca kada počne vrcanje meda. Prinos meda po košnici je pokazatelj uspješne ili loše godine. Tokom maja i juna trebalo je da košnice budu pune, međutim, mi smo zbog dugog kišnog perioda bili prinuđeni da prihranjujemo pčelinja društva. Sada, s obzirom na lijepo vrijeme, čini se da ova neće biti lošija od prethodne godine“, kaže sekretar mojkovačkog Udruženja pčelara Duško Jokić.

Trenutno, objašnjava on, pčelari su zadovoljni, pčele su počele da unose med, a čeka se još cvjetanje lipe i medljike. Optimisti su da će dobra paša na livadama možda i nadomjestiti loš maj i početak juna.

“U maju je situacija bila zaista alarmantna. Informacije koje smo dobijali od naših članova i udruženja iz ostalih gradova, bile su zabrinjavajuće. Pčelinje zajednice su dobro izašle iz zime, ali je kišno i hladno vrijeme nakon toga, uzrokovalo uginuće nekih zajednica. Apelovali smo da se povede računa o prihrani, kako bi se izbjegle ogromne štete. Sada s više optimizma gledamo, jer su livade ‘zamedile’”, kazao je Bogoljub Bulatović iz kolašinskog Udruženja pčelara.

U tom Udruženju očekuju da će prinos meda pokriti proljećne troškove, ali i da će obezbijediti kakvu-takvu zaradu.

Ni prethodna godina nije bila dobra za pčelare na sjeveru. Iako je prošlogodišnji maj bio bolji, kišni period od sredine juna umanjio je prinose meda.