Duda: Rusija prijetnja po međunarodnu zajednicu, uvježbavaju masovan sukob sa NATO

"Imam na umu prije svega nepredvidivost politike Ruske Federacije. Rusija pokazuje da je spremna da posegne za vojnom silom da postigne svoje ciljeve i pritom svjesno krši međunarodno pravo, što je u Evropi bilo nečuveno od kraja Drugog svjetskog rata"

4 komentar(a)
Andžej Duda, Foto: Reuters
15.03.2018. 12:53h

Predsednik Poljske Andžej Duda optužio je danas Rusiju da uvježbava masovni potpuni sukob sa NATO, i rekao da je njena nepredvidiva politika prijetnja po Poljsku, susjede Rusije i međunarodnu zajednicu.

"Imam na umu prije svega nepredvidivost politike Ruske Federacije. Rusija pokazuje da je spremna da posegne za vojnom silom da postigne svoje ciljeve i pritom svjesno krši međunarodno pravo, što je u Evropi bilo nečuveno od kraja Drugog svjetskog rata", izjavio je Duda na redovnom godišnjem savjetovanju rukovodstva poljskog Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Poljske.

Duda, vrhovni komandant poljskih oružanih snaga, upozorio je da takva politika Rusije predstavlja prijetnju po Poljsku, sve susjede Rusije i po međunarodnu zajednicu.

"Pored toga, što su pokazali prošlogodišnji manevri 'Zapad 2017', Rusija uvježbava potpuni sukob sa NATO, čija arena bi trebalo da bude Poljska, ali i baltičke republike. To od nas iziskuje da preduzmemo konkretne aktivnosti da ojačamo naš potencijal odbrane", kazao je poljski predsjednik.

Poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak izjavio je na savjetovanju da su jačanje armije i bezbjednost prioritet Vlade Mateuša Moravjeckog.

"Nastojimo da povećamo prisustvo savezničke vojske u Poljskoj. Na sastanku u formatu B9, takozvane Devetorke iz Bukurešta - devet zemalja istočnog krila NATO, dobili smo podršku da se u Poljskoj razmjesti još jedna komanda NATO, u okviru reforme sistema komandovanja Severnoatlantskog saveza", kazao je Blaščak, a prenio informativni portal Onet.pl.

Blaščak je takođe rekao da se sprema premještanje dijela poljskih oružanih snaga sa zapada Poljske na istok, ka granicama sa Rusijom i Belorusijom.

"Moj cilj je formiranje jedne nove divizije profesionalne vojske u istočnoj Poljskoj", kazao je Blaščak.