Radnici Vektra Boke dobili pa izgubili placeve za rješavanje stambenih pitanja

Bivši zaposlenici i vlasnici nekretnina danas su se okupili u hotelu Plaža kako bi sa menadžmentom kompanije pokušali naći vansudsko rješenje za njihov problem

181 pregleda0 komentar(a)
hotel plaza, Foto: Slavica Kosić
15.03.2018. 13:37h

Bivšim radnicima Vektra Boke koji su 2007 godine, od tada matične kompanije HTP Boka dobili placeve u Igalu za rješavanje stambenih pitanja, poništeno je pravo svojine. Oko 12,6 hiljada kvadrata zemljišta tada je isparcelisano i 33 radnika je moglo da dobije krov nad glavom. Neki su izgradili porodične kuće, a drugi su placeve ustupili da bi investitori na njima izgradili stambene objekte i u njima dobili krov nad glavom. Tako je sada preko 100 vlasnika ostalo bez imovine.

Bivši zaposlenici i vlasnici nekretnina danas su se okupili u hotelu Plaža kako bi sa menadžmentom kompanije pokušali naći vansudsko rješenje za njihov problem.

Problem je nastao kada je četvoro bivših zaposlenih HTP Boka tužilo firmu jer, iako su bili u radnom odnosu, nisu mogli da konkurišu za dobijanje placa. Upravni sud je 2014. potvrdio presudu Vrhovnog suda iz iste godine, kojom je odlučeno da su radnici bili u pravu, pa je tako “oboren” konkurs za raspodjelu placeva, a oni koji su ih dobili ostali su bez svojine. Pravo svojine po rješenju vraćeno je kompaniji Vektra Boka, kao nasljedniku nekadašnjeg preduzeća HTP Boka

Niko od onih koji su gradili nisu obavješteni da postoji spor, niti je u Katastru na njihovoj imovini bilo terete, a za sve su saznali prije dva dana.

“Kako nam niko nije stopirao gradnju, ako se znalo da postoji spor”, pita bivši radnik Milivoj Mračević koji je u HTP Boka, odnosno Vektra Boka radio 41 godinu I otišao u zasluženi penziju. On je na placu od 341 kvadrata koji je svojevremeno dobio od firme, počeo gradnju porodične kuće zbog koje je morao da digao kredit. Kako nije imao dovoljno novca uortačio se sa jednim investitorom I sada su svi u problem.

Pokazuje ugovor koji je sklopio sa HTP Boka u kome je između ostalog navedeno da “HTP Boka jamči da kao postoje pravni nedostaci ili ako postoje terete uknjiženja ili ne uknjiženja da će ih firma skinuti ili riješiti na njen teret”.

I Slavka Nikolić, koja je punu penziju zaradila radeći u HTP Boka i Vektra Boka, je ogorčena. Taman kada je trebalo da počne da se gradi objekat u kome je uplatila stan, sve je stopirano,

“Uništili su hotele, grad, budućnost naše djece i nije ih briga, jer oni žive u apartmanima Vektrinog hotela Plaža”, kaže Slavka.

Ivanko Vrbica koji je na jednom od placeva izgradio objekat sa stanovima tvrdi da se postupak vodio bez njihovog znanja, iako su vlasnici parcela od 2007. godine.

"Za nevjerovati je da u katastru nije postojala nikakva zabilježba na spor. Mnogi ljudi su tu kupili stanove, kupili placeve, dobili potvdrde iz katastra da je to regularno, bili kod notara, platili poreze i građevinske dozvole...i poslije nekoliko godina, odjednom se javlja problem. Ne znam i kako je to moguće da se dogodi, ali sam siguran da će po žalbi u Ministarstvu finansija to biti riješeno", uvjeren je Vrbica.

Bivša zaposlenica Sandra Požgaj je kazala da su angažovali advokata i da će se žaliti Ministarstvu finansija na Rješenje Uprave za nekretnine.

“Međutim niko ne želi da uđe u sudski spor i pokušaćemo iznaći rješenje da do sudskog spora ne dođe, jer radnici Boke, sadašnji, bivši i penzioneri, sebi ne mogu da priušte dugotrajne sudske sporove. Svi mi uradićemo sve da do sudskog spora ne dođe i da se ospori ova odluka koju je donio katastar”, kazala je Požgaj, uvjerena da postoji rješenje.

Radnici koji su tužili I dobili spor spremni su da zahtjev povuku ukoliko im Vektra Boka dodijeli tri parcele, od koji jedna može da se podijeli na dvije urbanističke jedinice. To su dijelovi zemljišta u Igalu koji nisu nikome pripali.

Radnici dobili placeve i na Podima

HTP Boka je istovrmeno kada je dijelila placeve na Igalu, opredjelila zemljište na Podima za izgradnju 30 tak porodičnih kuća za svoje radnike. Ovim sporom njihovo pravo svojine nije dovedeno u pitanje.

Vektra Boka spremna na sporazum

“Uradili smno sve što smo mogli. Ljudima smo izašli u susret u skladu sa i pravnim normativima i mogućnostima kompanije, tako da oni su svjesni ko im je napravio problem i treba da se obrate adresama gdje je nastao taj problem, a ne kod nas koji u tom pogledu nismo uradili ništa da povrijedimo njihova prava”, izjavio je predjsenik Odbora direktora Vektra Boka.

On je kazao da su spremni da četvorici radnika koji su dobili spor opedijele placeve.