Trku sa vremenom rijetko ko dobija. Da li ste među njima?

Čak je i statistički podatak da u Crnoj Gori 25 odsto ispitanika radnim danima potroši do dva sata vremena na gužve u saobraćaju i redove u prodavnicama

2759 pregleda0 komentar(a)
Ilustracija

Izgubljeno zlato može se naći, izgubljeno vrijeme nikada - čuvena je izreka. Svakog dana bi trebalo izdvojiti vrijeme za sebe kažu stručnjaci, no, neminovno ćete se zapitati kako da sebi obezbijedite taj luksuz u savremenoj eri u kojoj živimo kao maratonci.

Gubljenje vremena počinje već od ranog jutra kada treba stići na posao.

Bilo da ste vozač ili ste osuđeni na gradski, odnosno taksi prevoz u nevolji ste, kažu naši sagovornici, koji su ponudili različite odgovore na ovo pitanje - da im se čini da u gradskim gužvama, traženju slobodnog parkinga i čekanju taksija izgube čitav život, do činjenice da zbog taksiste koji detaljno objašnjava sa kim je u mladosti trenirao fudbal osim vremena gube i živce.

Čak je i statistički podatak da u Crnoj Gori 25 odsto ispitanika radnim danima potroši do dva sata vremena na gužve u saobraćaju i redove u prodavnicama.

Mnogi među nama dnevno prime više e-mailova nego što imaju godina. Tako se u čitanju različitih dopisa i zahtjeva troše sati, a na sastancima, kada se uzme sedmični presjek i prosjek, i čitav radni dan.

“Na sastanke često po par sati, odgovaranje na e-mailove dva-tri sata, a na telefoniranje i razmjenu poruka sa klijentima i zaposlenima još tri sata”, dnevna je računica izvršne direktorice jedne kompanije. Jasno je da nekima među nama radni dan dosta često traje i dva dana. No, čime god se u životu bavite, gubitak vremena podjednako nas pogađa. Skoro da je nedostižan san naći profesiju koja vam neće jesti vrijeme i sa kojom ćete zaista moći da obavite sve planirane dnevne obaveze.

Zanimljiva je, međutim, činjenica da većina ispitanika boravak na društvenim mrežama ne smatra gubljenjem, već ispunjavanjem slobodnog vremena. Statistika pokazuje da u Crnoj Gori skoro 20 odsto ispitanika provodi do sat vremena dnevno surfujući po društvenim mrežama i razmjenjujući poruke na njima. Kao i na svjetskom nivou u ovim aktivnostima prednjače mlađi, od 16 do 24 godine, koji u sajber svijetu žive i po nekoliko sati dnevno. Kad se izvuče prosjek isti je procenat (20%) onih koji se putem medija informišu o novostima iz zemlje i svijeta, a toalet je po priznanju mnogih česta lokacija na kojoj se to dešava.

U poređenju sa tim, kupovina u supermarketima koja podrazumijeva petnaestominutno čekanje u redu na kasi za naše sagovornike i te kako je izgubljeno vrijeme. S obzirom na to da vrijeme koje provode u nabavci životnih namirnica, u zavisnosti od toga da li u trgovinu odlaze sami ili porodično, na osnovu iskustva anketiranih varira od dvadeset do četrdeset minuta, što je i dalje manje od vremena koje trošimo na Fejsbuku i Instagramu.

Živaca ih, priznaju, košta i čekanje na šalterima - bilo da je u pitanju pošta, banka ili bolnica. Za razliku od izreke na početku ovog teksta, u čuveni stih da je „sreća lijepa samo dok se čeka“ mnogi više ne vjeruju, pa stajanje u redu bilo koje vrste izbjegavaju u širokom luku.

Kada se podvuče crta, u trci za životom svoje vrijeme moramo prije svega cijeniti sami, da bi to činili i drugi.

Konačno, postoji banka koja cijeni vaše vrijeme i ne želi da ga bespotrebno gubite na čekanje u redovima, na duge i komplikovane procese i procedure. Kod Addiko banke vrijeme je najvrednija valuta. Zato vam za odobrenje kredita treba svega 30 minuta vremena i samo lična karta. A uz korišćenje digitalnog bankarstva očekuje vas niz pogodnosti bez odlaska u banku. Dodatno, isprobajte mogućnosti beskontaktnog plaćanja Mastercard karticama Addiko banke. Planiranje odlaska u banku nikada nije bilo jednostavnije, jer Addiko misli na vas i štedi vaše vrijeme.