Povratak predsjednice ili ustoličenje Vuksanovića

Vučinović: Sudska odluka trebalo je da bude do 27. jula i vidjeću koji će biti moji potezi

4927 pregleda2 komentar(a)
Vučinović i Vuksasnović, Foto: Savo Prelevic/Filip Roganović

Vanredni sabor Hrvatske građanske inicijative (HGI), na kome će se birati novo rukovodstvo te stranke, biće održan 27. jula, a za sada je jedini kandidat za predsjednika poslanik Adrijan Vuksanović.

Bivša predsjednica i ministarka bez portfelja Marija Vučinovićjuče je rekla da će njena odluka da li će ponovo učestvovati u predsjedničkoj trci zavisiti od presude Upravnog suda.

“Ne planiram da se ponovo kandidujem, možda, vidjeću još do 27. jula. Mislim da bi odluka Upravnog suda trebalo da bude do tada i vidjeću na osnovu nje koji će biti potezi sa moje strane”, rekla je ona “Vijestima”.

Bivšoj predsjednici je izglasano nepovjerenje, a ona na sudu traži da se poništi rješenje Ministarstva javne uprave kojim je za vršioca dužnosti stranke registrovan Josip Gržetić.

Ona smatra da je smijenjena protivno Statutu HGI.

Iza kandidature Vuksanovića zvanično je stao Središnji odbor stranke, a njega je formalno za tu funkciju predložio OO HGI Tivat, na čijem je čelu aktuelni potpredsjednik tivatske OpštineIlija Janović. Kandidaturu je podržao i OO HGI Kotor.

“Hrvatska građanska inicijativa nakon 17 godina nastavlja svoj politički put novom dinamikom i energijom, uz prepoznatljivu politiku očuvanja hrvatskog identiteta i jačanja državnog subjektiviteta Crne Gore, na korist svih građana”, saopšteno je juče iz HGI, prenosi stranački Radio Dux.

Prema Statutu HGI predsjednika stranke ne može razriješiti Središnji odbor, već samo Sabor koji ga i bira. Podsjetimo, Središnji odbor HGI 4. februara iznenada je na tajnom glasanjm, na inicijativu članova Predsjedništva te stranke Adrijana Vuksanovića i Zvonimira Dekovića, smijenio sa funkcije predsjednicu Mariju Vučinović.

Način na koji se po Statutu određuju delegati za Sabor sada daje veliku početnu prednost Dekoviću i Vuksanoviću jer oni kontrolišu Središnji odbor čija je uloga presudna u tome ko će biti delegati Sabora.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Vučinovićeva u svojoj borbi da se zadrži na čelu HGI-ja ima podršku Vlade i vrha DPS-a. Navodno, u stranci Mila Đukanovića nju smatraju potpuno pouzdanim saveznikom koji će na čelu HGI u svakom momentu slijediti kurs koji najviše dogovara DPS-u.

HGI je dugogodišnji partner DPS-a u koaliciji na državnom nivou.