CRBC tvrdi da im je dozvoljeno da vade šljunak iz Tare

Iz kineske kompanije nisu objasnili zašto rade noću i da li ugrožavaju riblji fond

6052 pregleda15 komentar(a)
Detalj iz snimka

Iz kineske kompanije CRBC tvrde da imaju dozvolu za vađenje šljunka iz korita rijeke Tare.

“Vijestima” su saopštili da je riječ o regulaciji korita, u skladu sa Glavnim projektom auto-puta, i da su dozvolu dobili od Uprave za vode.

Nijesu odgovorili zašto šljunak vade noću i da li na taj način ugrožavaju riblji fond.

“Regulacioni radovi se uglavnom odnose na formiranje nasipa, a prilikom ove regulacije se odvozi rječni nanos, koji se dijelom koristi za osiguranje nasipa, a dijelom za nasipanje prilaznih puteva. Ovaj materijal se ne koristi u druge svrhe, a navedeni radovi izvode se u skladu sa zakonskim propisima”, tvrde iz kompanije.

To su saopštili nakon što su ih članovi Sportsko-ribolovnog kluba “Tara i Morača” optužili da noću vade šljunak iz Tare i na taj način mute vodu i ugrožavaju riblji fond, o čemu su “Vijesti” juče pisale.

Ribolovci su “Vijestima” dostavili snimak na kome se, kako tvrde, vidi da su šljunak vadili u srijedu, oko 23 sata.

Ribolovci su o svemu obavijestili inspektore za vodoprivredu i slatkovodno ribarstvo, kao i Komunalnu policiju.

Zbog navodnog uništenja ribljeg fonda, Sportsko-ribolovni klub “Tara i Morača” pokrenuo je i sudski spor, a poslije tri ročišta Privredni sud se oglasio nenadležnim, zbog čega je prdmet proslijedio Osnovnom sudu u Podgorici.

Prema izvještaju Prirodno-matematičkog fakulteta, u Tari 15 kilometara nizvodno od radilišta - nema živog svijeta.

Ribolovac Radosav Puletić kaže da je iskopavanje materijala počelo od mjesta Bijeli potok, dva i po kilometra nizvodno od Mateševa.

“Tako da možete da vidite da je korito rijeke devastirano. Ovo nema veze sa izgradnjom puta i ne nalazi se u zoni auto-puta. I odavde uzvodno korito je kompletno raskopano, odnesen je materijal i uništeno rječno korito”.

Ribolovac Milorad Bulatović tvrdi da se u rijeci skuplja talog nastao od čestica koje su dospjele u rijeku ispiranjem cistijerni sa betonom, blatom i drugim materijama koje se “izlivaju nemilice u Taru”.

“A onda kao posledicu imamo pomor ribe jer taj sitni materijal ulazu u škrge i one uginu”.