Koliko je vaš “Swiss Made” sat zaista švajcarski?

Da bi se smatralo da je sat švajcarski, u Švajcarskoj se mora ostvariti najmanje 60 odsto troškova proizvodnje. Granica je sa 50 podignuta na 60 procenata 2017.

2863 pregleda0 komentar(a)
Proizvedeno u Švajcarskoj, Foto: Gearpatrol.com
25.07.2019. 17:46h

Oznaka "Sviss Made" na vašem 'fensi' mehaničkom satu ne znači nužno da je švajcarski 100 odsto. U stvari, moderni satovi u kojima je svaka komponenta proizvedena od početka do kraja u Švajcarskoj relativno su rijetki i prilično skupi. Ali, još uvijek postoji puno stvari koje idu u prilog čuvenoj oznaci "Sviss Made" - ona nosi prestiž i garanciju kvaliteta koji je prepoznat, piše internet stranica gearpatrol.com.

Kao potrošač, naravno, trebalo bi da znate šta dobijate. Šta znači “Sviss Made”? Čak i osnovni mehanički satovi obično se sastoje od više od 100 djelova, od kojih mnogi zahtijevaju specijalizovanu stručnost i opremu za proizvodnju. Švajcarska ima ovaj kapacitet, ali, proizvodnja može biti veoma skupa - a druge zemlje mogu obaviti u suštini jednak posao daleko jeftinije. Znate već kako funkcioniše globalna ekonomija.

U širem smislu, ono što “Sviss Made” obećava je određeni nivo kvaliteta. Švajcarska vlada ima zakon o tome kako se oznaka može koristiti. Da bi se smatralo da je sat švajcarski, u Švajcarskoj se mora ostvariti najmanje 60 odsto troškova proizvodnje. Granica je sa 50 podignuta na 60 procenata 2017.

Postoji i čitav niz drugih kriterijuma koji moraju biti ispunjeni da bi sa sat smatrao "Švajcarcem". Na primjer, mora biti sastavljen i pregledan u Švajcarskoj. Nije tajna da mnogi djelovi koji se koriste u "Sviss Made" satovima danas dolaze iz Kine, ali nije ni reklamirano. Djelovi i radovi povezani sa proizvodnjom sata će se značajno razlikovati od slučaja do slučaja. Može se sa sigurnošću reći da mnoge kompanije ulažu velike napore kako bi se pridržavale pravila o 60 odsto. Bilo bi fascinantno pratiti proizvodnju različitih satova od sirovina do zadovoljnih kupaca. Ali, to bi bilo teško i komplikovano, kompanije vjerovatno ne bi bile entuzijastične u vezi s tim, i većina potrošača vjerovatno nije zainteresovana za ovaj stepen istraživanja. Na mnogo načina, “Sviss Made” znači da potrošači, znajući da je termin strogo definisan, vjeruju da to znači određeni nivo kvaliteta.