Pojedinci ne mare: Radnici čiste Podgoricu, nesavjesni stvaraju "divlje" deponije

Komunalna policija i inspekcija će u predstojećem periodu sprovoditi rigorozne kontrole na terenu.

1979 pregleda3 komentar(a)
Neke lokacije čiste i po nekoliko puta u toku jedne smjene, Foto: Čistoća

Pojedinci stanovnici Podgorice nepropisno odlažu otpad i tako stvaraju "divlje" deponije, uprkos apelima "Čistoće".

To preduzeće u posljednjem saopštenju navodi da su primjetne velike količine nepropisno odloženog kabastog i dugog otpada, prije svega građevinskog šuta i starog nameštaja pored kontejnera, u gotovo svim djelovima grada.

"Više puta smo isticali, a i ovom prilikom ponavljamo, da naše ekipe neke lokacije u gradu čiste i po nekoliko puta u toku jedne smjene, što ne samo da usporava proces rada već i mnogostruko uvećava troškove Čistoće ostvarene po ovom osnovu. Za ovakve pojave isključivo se na odgovornost poziva nadležna služba, ali s obzirom na napore koje ulažemo, kao i na činjenicu da su obezbijeđena mjesta za namjensko odlaganje otpada, jasno je da je najveća odgovornost na nesavjesnim pojedincima koji ne mare za naše napore i ne biraju mjesta gdje odlažu otpad", saopštili su iz "Čistoće".

Podsjećaju da je takvo ponašanje kažnjivo i da će Komunalna policija i inspekcija u predstojećem periodu sprovoditi rigorozne kontrole na terenu.

"Ekipe Čistoće će intenzivno sarađivati na terenu sa inspektorima u otkrivanju, ali i kažnjavanju neodgovornih lica koja nepropisno odlažu otpad, sa ciljem da u što većoj mjeri suzbijemo ovu pojavu."

Dodaju i da se u Podgorici nalazi više od 4000 metalnih i polupodzemnih kontejnera namijenjenih za odlaganje komunalnog otpada.

" U naseljima se svake nedjelje postavljaju veliki kontejneri namijenjeni za odlaganje biljnog i kabastog otpada; na šest reciklažnih dvorišta mogu se odlagati pojedine vrste opasnog i neopasnog otpada iz domaćinstava; na odlagalištu Mojanski krst besplatno se mogu odlagati građevinski šut i zemljani iskopi a službe Društva su svim građanima i pravnim licima na raspolaganju da, na osnovu pisanog zahtjeva, po povoljnim cijenama izvrše uslugu odvoza otpada sa privatnih posjeda", zaključuje se.