U Herceg Novom sastanak partnera u projektu CoCo Tour: Afirmacija univerzalnih kulturnih vrijednosti

Predsjednik opštine Stevan Katić je istakao da je Co.Co. Tour projekat omogućava afirmaciju univerzalnih kulturnih vrijednosti. Osim toga, on uvodi različite inovativne, kreativne i moderne načine prenošenja priča i uključivanja članova lokalne zajednice u kreiranje nove turističko-kulturne ponude

392 pregleda0 komentar(a)
Sa sastanka u Herceg Novom

Na trećem sastanku partnera u projektu CoCo Tour, koji je održan danas u Herceg Novom najavljeno je da će građevinski radovi na rekonstrukciji kuće Iva Andrića, biti okončani do kraja novembra , nakon čega predstoji opremanje objekta I definisanje programskih sadržaja. Rekonstrukcija kuće Nobelovca finasira se kroz CoCoTour.

Vodeći partner na projektu je Albanski razvojni fond, dok su ostali partneri Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić, Opština Herceg Novi, Opština Trikaze (Italija), Organizacija Magna Grecia Mare (Italija), Opština Himara (Albanija) i pridruženi partner Agencija za zaštitu prirodnih područja (Albanija). Organizator događaja je Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić u partnerstvu sa Opštinom Herceg Novi.

Svaki od partnera razvija projektne aktivnosti vezane za formiranje tzv. eko muzeja, a šefica hercegnovske kancelarije za međunarodnu saradnju Simonida Kordić ustvrdila je da je rekonstrukcija Andrićeve kuće u Herceg Novom jedan od najznačajnijih projekata u opštini .

Endri Teta, član tima vodećeg partnera zadužen za tehnička projektna pitanja kazao je da je cilj projekta očuvanje, unaprijeđenje i promocija prirodnog i kulturnog nasljeđa priobalnih područja kroz razvoj prekogeaničnog modela saradnje i mreže ekomuzeja primjenom pametnog i održivog turističkog menadžmenta u koji su uključene tri zemlje Albanija, Italija i Crna Gora.

Predsjednik opštine Stevan Katić je istakao da je Co.Co. Tour projekat omogućava afirmaciju univerzalnih kulturnih vrijednosti. Osim toga, on uvodi različite inovativne, kreativne i moderne načine prenošenja priča i uključivanja članova lokalne zajednice u kreiranje nove turističko-kulturne ponude.

Zahvaljujući projektu Co.Co. Tour, kuća Iva Andrića pretvara se u mjesto komunikacije kulturnih vrijednosti, rekao je Katić.

Za nas, kao Opštinu usmjerenu na jačanje saradnje sa drugim gradovima i povezivanje kroz projekte, od velikog je značaja biti dio ove priče-poručio je predsjednik Opštine.