Tramp optužio medije da doprinose osjećanju bijesa u SAD

Vlasti sumnjaju da je rasizam motiv koji je naveo mladića, bijelca od 21 godinu, da otvori vatru u jednom hipermarketu u El Pasu, u blizini granice SAD i Meksika

743 pregleda0 komentar(a)
Tramp, Foto: Reuters

Američki predsjednik Donald Tramp optužio je danas medije i "lažne vijesti" (fake news) da doprinose osjećanju "bijesa" u SAD, dan poslije dva oružana napada u dvije savezne države u kojima je poginulo najmanje 29 ljudi.

"Mediji imaju veliku odgovornost kada su u pitanju životi i bezbjednost zemlje, a lažne vijesti su u velikoj mjeri doprinele gnijevu i besu koji su se javili tokom godina", tvitovao je Tramp.

On je dodao da izvještavanje mora da počne da bude pravedno i nepristrasno, i da će se u suprotnom užasni problemi samo pogoršati.

Vlasti sumnjaju da je rasizam motiv koji je naveo mladića, bijelca od 21 godinu, da otvori vatru u jednom hipermarketu u El Pasu, u blizini granice SAD i Meksika. Ubio je 20 ljudi, od kojih šest Meksikanaca.

Tramp, republikanski predsjednik, bio je direktna meta kritike demokratskih protivnika poslije pucnjave u El Pasu.

Nekoliko sati poslije napada u Teksasu, dogodio se drugi, u Dejtonu, u američkoj saveznoj državi Ohajo. Napadač, takođe bijelac od 24 godine, ubio je devet ljudi prije no što ga je usmrtila policija koja za sada ne zna motiv tog napada.