Bilo bi još bolje kad bi Vlada odgovarala na pozive: U Plužinama zadovoljni sezonom

Predsjednik Opštine Mijuško Bajagić kaže da bi turizam koji se posljednjih godina razvija na zadovoljavajući način, bio još razvijeniji kada bi Vlada odgovarala na njihove pozive

2980 pregleda1 komentar(a)
Pivsko jezero, Foto: TV Vijesti
07.08.2019. 20:09h

Dok sa Primorja stižu različite informacije o broju turista, u Plužinama, gradiću na obali Pivskog jezera i ugostitelji i turistički poslenici zadovoljni su ovom ljetnjom sezonom.

Rafting, planinarenje, vožnja jezerom i uživanje u netaknutoj prirodi i domaćoj hrani privlače sve veći broj turista.

Jedino čime su Pivljani nezadovoljni, jeste odnos države prema opštini Plužine.

Predsjednik Opštine Mijuško Bajagić kaže da bi turizam koji se posljednjih godina razvija na zadovoljavajući način, bio još razvijeniji kada bi Vlada odgovarala na njihove pozive.

Posebno je problematična putna infrastruktura, a i hotel "Piva" koji odavno ne radi, a tek sad je dobio vlasnika spremnog da u njega uloži i otvori ga.

Iako je kasnila zbog hladnog i kišovitog maja i dijela juna, ljetnja turistička sezona u Plužina zadovoljava, tvrde turistički radnici i poslenici.

"Iz godine u godinu, sve je bolje. Ove godine bar ovdje kod nas je više turista. Vidim da je i na raftingu i na jezeru i na zipu bolje stanje. Svake godine sve više", kazao je Željko Bakrač, ugostitelj.

"Statistikom se mnogo ne bavimo do kraja sezone, ali dovoljno je vidjeti da ulicom cirkuliše dosta ljudi, čuju se razni jezici. Možemo reći da ima turista. Konkretno na Tari, mogu reći, da je do 1. avgusta bilo oko 16.000 ljudi", rekao je Slobodan Delić, direktor Parka prirode Piva.

Piva i njene ljepote godinama unazad privlače ljubitelje netaknute prirode, kanjoninga, raftinga, planinarenja, ali i one koji vole da uživaju u dobrim tradicionalnim jelima.

Oni koji dođu na dan ostanu tri ili pet i već se vraćaju iz godine u godinu i ovo im je baza odakle posjećuju Durmitor, primorje, ostale gradove u Crnoj Gori i Hercegovini.

"Ima ih iz bivše Jugoslavije, Srbije, Bosne, Hrvatske, stranci, Englezi, Francuzi, Rusi", rekao je Bakrač.

I cijene su prihvatljivije nego na Primorju, kažu sagovornici Televizije Vijesti.

Sve bi bilo još bolje, kad bi se Vlada okrenula Plužinama i stavila sjever Crne Gore u ravnopravan položaj sa ostalim dijelom države, smatra predsjednik Opštine.

"Za razvoj turizma je potrebna dobra infrastruktura. Svi ovi putevi, bez obzira što smo mi radili i asfaltirali, ali nijesu oni u dobroj mjeri bezbjedni, sigurni i da bi turisrti dolazili češće", kazao je Mijuško Bajagić, predsjednik Opštine Plužine.

Uzalud su, dodaje Bajagić, godinama molili i da Ministarstvo turizma da pomogne prodaju jedinog u Plužinama hotela "Piva", koji je tek nedavno dobio novog vlasnika.

"Bio sam prije par dana i razgovarao sa njim. Rekao mi je da mu je namjera da hotel bude sa četiri zvjezdice i da će odmah krenuti u realizaciju", rekao je Bajagić.

Za najviše dvije godine, nada se Bajagić, hotel "Piva" biće u funkciji, što će biti okosnica razvoju turizma u pivskom kraju, jer su smještajni kapaciteti etno i eko sela tokom ljeta uglavnom popunjeni, a zimi smještaja gotovo i nema u ponudi.