CGO: Neophodan sistemski odgovor na probleme mladih

Visoka stopa nezaposlenosti mladih u Crnoj Gori je, prema riječima saradnika na programima CGO Miloša Kneževića, jedan od gorućih problema, zbog čega oni postaju grupa u ozbiljnom riziku od marginalizacije, socijalne isključenosti i siromaštva

596 pregleda0 komentar(a)
Međunarodni dan mladih, Foto: CGO
11.08.2019. 13:30h

Položaj mladih u Crnoj Gori nepovoljan je i oni ostaju jedna od najmarginalizovanijih grupa, ocijenili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) i dodali da izostaje sistemski odgovor države na probleme sa kojima se suočava ta populacija.

Saradnik na programima u CGO, Miloš Knežević, rekao je, povodom Međunarodnog dana mladih - 12. avgusta, da zbog neopovoljnog statusa u društvu, mladi napuštaju Crnu Goru u potrazi za boljim mogućnostima.

On je ukazao da nema zvaničnih podataka o razmjerama tog problema, kao ni o tome da li su mladi koji su napustili Crnu Goru to učinili privremeno ili zauvijek.

„To mladima šalje dodatnu poruku da crnogorske institucije ne prepoznaju ovaj problem kao prioritetan, niti da žele da rade na sveobuhvatnom rješenju i zadržavanju mladih tako što će im obezbijediti jednake mogućnosti za lični i profesionalni napredak“, naveo je Knežević.

On je podsjetio su da podaci iz Studije o mladima u Crnoj Gori 2018/19 opominju da 50 odsto mladih želi da napusti Crnu Goru u potrazi za boljom budućnošću.

Knežević je istakao da je među onima koji žele da odu iz Crne Gore značajan broj visoko obrazovanih, odnosno onih koji pripadaju najobrazovanijem dijelu mlade populacije (jedna trećina postdiplomaca i doktoranata).

Visoka stopa nezaposlenosti mladih u Crnoj Gori je, prema njegovim riječima, jedan od gorućih problema, zbog čega oni postaju grupa u ozbiljnom riziku od marginalizacije, socijalne isključenosti i siromaštva.

„Veoma je izražen i trend deprofesionalizacije rada, pa mladi u visokom procentu ne rade u struci za koju su obrazovani, ili rade na poslovima koji zahtijevaju niži nivo kvalifikacija od onih koje su stekli kroz formalno obrazovanje“, rekao je Knežević.

On je kazao da su problemi ekonomske prirode, kao što su bolji životni standard, mogućnost zapošljavanja i veće plate, a dijelom i bolje mogućnosti obrazovanja, uz notiranje nepotističkih veza, glavni razlozi zbog kojih mladi najčešće žele da napuste Crnu Goru.

Knežević je naveo da prikupljanje pouzdanih podataka i kreiranje baze podataka o broju mladih koji su napustili zemlju, intenzitetu migracija, karakteristikama mladih i motivima koji su ih opredijelili za odlazak i što ih može vratiti, predstavlja prvi korak u sistemskom praćenju i rješavanju ovog velikog problema.

Prema njegovim riječima, neophodno je stvoriti uslove za zadržavanje najobrazovanijih mladih, koji svojim stručnim znanjem mogu pomoći oporavak različitih segmenata društva.

„Pod hitno se mora rješavati i hronični problem neusklađenosti između ponude obrazovanja i potreba tržišta rada, kroz bolju komunikaciju obrazovnih institucija, preduzeća i drugih sektora društva i izradu zajedničkih planova u cilju formulisanja strateškog odgovora na ovaj problem“, ocijenio je Knežević.

On je poručio i da je neophodna efikasna borba protiv korupcije i nepotizma u obrazovanju, zapošljavanju i napredovanju i sprječavanje pojave političkog zapošljavanja.