Bošnjak: Sa spiska dobitnika stanova i kredita se vidi da je koalicija na vlasti interesna

Na spisku su, ocjenjuje poslanica DF-a, i supruge, ćerke i sinovi Markovićevih funkcionera, njegovi savjetnici, direktori direktorata, "šefčići i oni koji su u njegovom bliskom okruženju, a stan ili kredit su dobili isključivo njegovom voljom"

4426 pregleda21 komentar(a)
Bošnjak, Foto: Boris Pejović

Sada je jasno, nakon Markovićevog djelimičnog objavljivanja spiska funkcionera koji su nelegalno i protivustavno dobili ogromne stanove i kredite, zašto on mjesecima nije odgovarao na moj poslanički zahtjev, čak i nakon poslovničkih urgencija, iako je imao obavezu da odgovori u skladu sa važećim propisima u roku od 15 dana, saopštila je poslanica DF-a, Branka Bošnjak.

Bošnjak tvrdi da je s jedne strane "jasno da se radi o protivzakonitom poslu", jer su, kako objašnjava, odabranim visokim DPS funkcionerima dodijeljeni stanovi i krediti iako su već od države dobijali po nekoliko stanova i kredita ili su stambeno veoma situirani i sa visokim primanjima.

Ona dodaje da se sa spiska vidi da koalicija na vlasti nije ideološka već interesna i "pod kakvim ucjenama DPS opstaje na vlasti". "Osim nepotističkog i partijskog dodjeljivanja funkcija i zapošljavanja, koalicioni partneri su se i kroz ovu odluku dobro namirili".

"Jasno je i da je ovdje u pitanju i korupcionaški posao, jer su na ovom spisku mnogi tužioci, predsjednica vrhovnog suda, mnoge sudije, direktor Agencije za sprečavanje korupcije, visoki policijski dužnosnici, direktor Poreske uprave… Neke od ovih je trebalo davno stambeno zbrinuti iza rešeteka, da ima pravne države", saopštila je Bošnjak.

"Sad je jasno zašto su oni štitili kriminalce i nijesu reagaovali na brojne naše inicijative i dokaza o kriminalnim radnjama i vezama sa samim vrhom režima".

Na spisku su, ocjenjuje poslanica DF-a, i supruge, ćerke i sinovi Markovićevih funkcionera, njegovi savjetnici, direktori direktorata, "šefčići i oni koji su u njegovom bliskom okruženju, a stan ili kredit su dobili isključivo njegovom voljom. Jasno je da je on na kraju odlučivao".

Bošnjak ističe da je ne čudi što mjesecima nema reakcije Ustavnog suda na njen zahtjev za ocjenu ove, kako ocjenjuje, "sramne Odluke", po kojoj se "ovako čašćavaju stanovnima i kreditima, jer se evo i predsjednik Ustavnog suda i neke od sudija nalaze na ovom spisku, a već su imali itekako dobro riješeno stambeno pitanje, naravno o trošku države".

Ona traži od "Markovića i ove njegove bratije" da podnese ostavku jer ovo, kako tvrdi poslanica DF-a, "razotkriva svu drskost, bahatost i nezaježljivu pohlepu ovog režima".

"Markoviću, imaš milione da čašćavaš podobne stanovima i kreditima, a nemaš da povećaš plate ljekarima i univerzitetskim profesorima. I ove sa spiska ti nazivaš beskućnicima, ove koji su obezbijedili i svoje čukununuče na račun države, samo zbog te izjave treba da ako imaš i trunku odgovornosti i evropskog manira, da ne kažem poštenog odnosa prema Crnoj Gori treba, podneseš ostavku. U drugim državama, ovo bi bio skandal nad skandalima, Vlada bi istog časa pala, a svi bi završili u zatvoru. Da ste nešto naučili o evropskoj praksi, znali bi da stan na usluzi samo može imati Premijer ako nije stambeno obezbijeđen i vraća ga kad završi mandat", saopštila je Bošnjak.

Ona je od premijera Markovića tražila da joj dostavi puni spisak onih koji su dobili stanove i kredite.

"Pošto već dugo vremena se bavim razotkrivanjem ovih kriminalnih radnji, i da sam u više navrata podnosila i krivične prijave protiv pojedinih lica i sa ovog spiska, a da korumpirani tužioci, koji takođe na ovom spisku, nijesi reagovali, to ću u narednim danima detaljnije da informišem javnost", zaključila je poslanica Demokratskog fronta, Branka Bošnjak.