Sjeverna Makedonija neće izručiti Morinu Srbiji

U obrazloženju se navodi da je Tomor Morina državljanin Kosova i Velike Britanije, a ne Srbije, te da je krivično djelo za koje se tereti počinjeno na teritoriji Republike Kosovo koje je pod upravom Ujedinjenih Nacija prema rezoluciji Savjeta bezbjednosti 1244 iz 10. juna 1999. godine

1213 pregleda0 komentar(a)
Morina, Foto: Screenshot/YouTube

Vrhovni sud u Skoplju potvrdio je danas rješenje Osnovnog krivičnog suda u Skoplju da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Tomora Morine Republici Srbiji, prenosi Tanjug.

U obrazloženju se navodi da je Tomor Morina državljanin Kosova i Velike Britanije, a ne Srbije, te da je krivično djelo za koje se tereti počinjeno na teritoriji Republike Kosovo koje je pod upravom Ujedinjenih Nacija prema rezoluciji Savjeta bezbjednosti 1244 iz 10. juna 1999. godine.

Takođe u obrazloženju se navodi da je Kosovo nezavisno od 2008. godine, kao i da Republika Sjeverna Makedonija priznaje tu nezavisnost.

Sud se slaže sa ocjenom Krivičnog vijeća Osnovnog krivičnog suda u Skoplju da nisu ispunjeni zakonski preduslovi za ekstradiciju Tomora Morine koji su predviđeni sa odredbama Evropske konvencije o ektradiciji, Sporazuma između Srbije i Makedonije o ekstradiciji, kao i člana 52 Zakona o međunarodnoj saradnji u krivičnoj materiji zato što Morina nije državljanin Srbije odnosno države koja zahtijeva njegovo izručenje, već Republike Kosova, kao i zbog činjenice da krivično djelo za koje se tereti je počinjeno na teritoriji Kosovo 1999. godine“, navodi se u rješenju Vrhovnog suda Sjeverne Makedonije.

Rješenje Vrhovnog suda će biti dostavljeno Ministrastvu pravde koje donosi konačnu odluku o ekstradiciji.

U rješenju Vrhovnog suda nije navedeno ostaje li Morina u pritvoru do odluke ministra pravde.