Budva od boravišne takse zaradila 2,1 milion eura

Budva već premašila prihode u odnosu na priliv prošle godine

989 pregleda0 komentar(a)
Inspektori kontrolišu smještaj: Odžić, Foto: Vuk Lajović

Ako je mjerilo uspješnosti sezone naplata boravišne takse, onda se može reći da je ovogodišnja sezona u Budvi rekordna, jer je Uprava lokalnih javnih prihoda zaključno sa 10. avgustom naplatila 2.161.755 eura, što je za 220.000 više nego u istom periodu lani.

To je za “Vijesti“ saopštio sekretar za finansije i v. d. direktora Uprave za naplatu javnih prihoda Petar Odžić (SDP) navodeći da su premašeni prošlogodišnji rekordni rezultati.

„Od ukupno naplaćenog iznosa, 1.077.313 eura odnosi se na naplatu boravišne takse za privatni smještaj. Prošle godine u istom periodu naplaćeno je 1.942.958 eura eura, od čega se 979.866.10 eura odnosi na fizička lica“, kazao je Odžić i dodao da boravišna taksa predstavlja prihod Nacionalne i Turističke organizacije Budve

Podsjetio je da su od početka juna na terenu timovi turističkih inspektora, ovlašćenih za kontrolu privatnog smještaja i naplatu boravišne takse.

„Planiranamo da kontrole u privatnom smještaju budu do kraja septembra, dok ćemo hotele kontrolisati tokom čitave godine. I pored velikih napredaka u naplati boravišne takse, prostor sive zone je još uvijek veliki, ali zajedničkim naporima lokalne i državne turističke inspekcije, trudimo se da sivu zonu svedemo na minimum“, kazao je Odžić.

On je naveo da je cijena boravišne takse ostala nepromijenjena, a prihod od nje u promjeru 80 prema 20 odsto dijele Turistička organizacija Budve i Nacionalna turistička organizacija.

Turistička organizacija Budve dominantni priliv očekuje od naplate boravišne takse i njen budžet za ovu godinu biće čak 3,5 miliona eura.