Referendum o Opštini Sutomore mora do kraja oktobra

Iz Savjeta tvrde da od podnošenja inicijative do raspisivanja referenduma treba da prođe najviše 90 dana, “što bi značilo do kraja oktobra”

3579 pregleda3 komentar(a)
Tvrde da mogu sami: Sutomore, Foto: Arhiva "Vijesti"

Savjet za vraćanje Opštine Sutomore tvrdi da do kraja ovog oktobra lokalna vlast u Baru mora da raspišu referendum za Opštinu Sutomore, za šta se zalažu još od sredine 2011.

U Savjetu tvrde da je njihov zahtjev utemeljen u Statutu opštine Bar, Zakonu o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore, te u saglasnostima na petu inoviranu Studiju o društveno-ekonomskoj opravdanosti za teritorijalnom promjenom “svih Vladinih ministarstava i organa kojima je bila upućena”, a što su “Vijestima” predočili obimnom dokumentacijom i prepiskom sa resornim ministrima i direktorima direktorata i uprava iz minulih pet godina. “S obzirom na to da su se stekli svi zakonski uslovi, a da nakon podnošenja našeg dopisa lokalnoj upravi i samoupravi rokovi teku, od Opštine Bar očekujemo da raspiše referendum najkasnije do kraja oktobra”.

Oni navode da u Zakonu o lokalnoj samoupravi piše da se referendum “raspisuje na cijeloj teritoriji opštine ili na dijelu koji se odvaja”.

Oni su, kako kažu, 19. juna predsjednicima Opštine i SO Bar Dušanu Raičeviću i Miću Orlandiću dostavili Inicijativu za osnivanje-vraćanje Opštine Sutomore, “na koju u zakonskom roku nije bilo odgovora”, a na iste adrese dostavljena su i mišljenja ministarstava i organa državne uprave, te Studija o društveno-ekonomskoj opravdanosti formiranja opštine.

Iz Savjeta tvrde da od podnošenja inicijative do raspisivanja referenduma treba da prođe najviše 90 dana, “što bi značilo do kraja oktobra”.

“Zakon o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Statut opštine Bar nalažu da se SO i Opština o podnijetoj inicijativi izjasne u roku od 30 dana, od dana dostavljanja, što se nije desilo. O našoj inicijativi obavijestili smo i najviše adrese u državi, predsjednika Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića”, kazali su predstavnici Savjeta.