Čarobna rečenica za Kenovu majku: Brinućemo o vašem sinu

Ko je Marsel Brands, sportski direktor Evertona koji je ubijedio italijanskog tinejdžera da dođe na „Gudison park”

3051 pregleda2 komentar(a)
Brands je obećao porodici Moaza Kena da će se brinuti o njemu, Foto: Reuters

Prelazak mladog italijanskog napadača Moaza Kena iz Juventusa u Everton bio je transfer koji je malo ko mogao da predvidi ovog ljeta. Prije svega, ostalo je nejasno zašto se italijanski šampion tako lako odrekao momka koji je u jakoj konkurenciji dokazao da vrijedi, ali i koje su to pregovaračke sposobnosti Evertona, pa je 19-godišnji golgeter porijeklom iz Obale Slonovače odlučio da ode baš na „Gudison park”.

A karta na koju je Everton igrao u pregovorima je Marsel Brands, Holanđanin koji je od januara prošle godine sportski direktor kluba iz Liverpula.

Brands je, naime, dobro iskoristio poznanstvo sa igračevim menadžerom Minom Rajolom i praktično natjerao Kena da dođe u Everton. Naravno, natjerao tako što je učinio da Ken osjeti koliko ga Everton u stvari želi...

- Pamtiće se riječi koje je izgovorio Kenovoj majci nekoliko minuta prije nego je predstavljen u Evertonu. Rekao joj je: „Brinućemo o vašem sinu” - priča holandski novinar Jep Shrojder.

- Dolazak Kena u Everton je tipičan Brandsov posao. Često razgovara sa suprugama igrača, sve ga zanima i sve zna. Kad kažem sve, onda zaista mislim - sve. Ako Moaz ima bliskog rođaka, on će znati za to. Marsel je svjestan koliki je novac u fudbalu i koliko je bitan, ali želi da sa igračima ima prije svega lični odnos. Na taj način mu igrači vjeruju. Često igra na kartu porodice - kaže Shrojder.

19 godina i 23 dana imao je Moaz Ken kada je prije pet mjeseci postigao prvi gol u dresu reprezentacije Italije. Uradio je to protiv Finske i postao najmlađi strijelac „azura” još od 1958.

Upravo je prvi kontakt Brandsa i Kena bio presudan da fudbaler ode u Everton nakon što je Juve neobjašnjivo odlučio da mu ne ponudi novi ugovor, a stari je isticao na ljeto 2020. godine. Navodno, mladi fudbaler je bio impresioniran koliko 57-godišnjak iz Den Boša zna o njegovoj karijeri i životu uopšte.

- Odlazak Masimilijana Alegrija iz Juventusa i dolazak Mauricija Sarija - to je bilo ključno za Kenovu budućnost u Torinu. Malo ko je očekivao da će napustiti klub jer je prošle sezone bio veoma dobar - pogađao je za Juve i reprezentaciju. Ali, moralo je tako da bude - ističe za BBC novinar Stefano Boldrini, dopisnik „Gazeta delo sporta” iz Londona.

Brands je prije godinu i po u Everton došao iz PSV-a u kojem je radio od 2010. do 2018, naslijedio je Stiva Volša i brzo postao možda i najvažnija karika u klubu. U Ajndhovenu je radio fantastično, kao i u AZ-u, gdje je praktično izmislio belgijskog vezistu Musu Dembelea kada ga je doveo iz Viljema.

- Brands mnogo zna o fudbalu i transfer Kena mi dokazuje sve. A ne bi trebalo ni zaboraviti kako je radio u PSV-u i AZ-u sa mnogo manje novca na raspolaganju. Ima gospodske manire, kreativan je i vidjećete ga da sjedi s igračevom porodicom, agentom, ali i vlasnicima najvećih klubova na svijetu. I siguran sam - nagledaćete se još dobrih poslova od Evertona pod njegovom komandom - zaključio je Shrojder.