Kolašin: Bez saglasnosti Podgorice, ne zna se ni što rade

Predsjednik Opštine krije podatke o uslovima prema kojima su angažovane 23 osobe

2933 pregleda3 komentar(a)
Za vrijeme bivše vlasti prepolovljen broj zaposlenih u Opštini Kolašin, Foto: Dragana Šćepanović

U kolašinskoj opštinskoj administraciji, pored šest funkcionera, sedam sekretara, odnosno, načelnika i komandira službi i 56 zaposlenih na neodređeno vrijeme rade i 23 osobe po ugovorima.

Za njihovo angažovanje, prema onome što je iz kabineta predsjednika Opštine Milosava Bulatovića odgovoreno odborničkom klubu Demokrata, nema saglasnosti Ministarstva finansija. Bulatović nije precizirao o kakvim se ugovorima radi.

Predsjednik Opštine je odbio da odgovori da li oni koji su angažovani ugovorima ispunjavaju uslove predviđene zakonom za poslove koje obavljaju. Prema njegovom mišljenju, informacije o tome da li angažovani na taj način, a kojima se zarade isplaćuju od novca građana, zadovoljavaju uslove propisane zakonom ne može podijeliti sa javnošću „zbog zaštite ličnih podataka“. Svi oni su angažovani otkako je u Kolašinu izabrana nova valst, koju čine Demokratska partija socijalista (DPS), Gruba građana (GG) i Socijaldemokrate (SD).

U odgovoru Demokratama, Bulatović tvrdi i da u lokalnoj administraciji, otkako je on na funkciji predsjednika Opštine, nema ni volonetara. Međutim, prije nekoliko mjeseci na slična pitanja “Vijesti”, odgovor je bio drugačiji, pa je, prema tadašnjim podacima, u njegovom kabinetu bio jedan volonter.

Pravilnici o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta nedavno su ponovo doneseni za sekreterijat za urbanizam, opštu upravu i finansije. Dok je nezvanično objašnjeno da je broj zaposlenih u Sekretarijatu za finasije povećan zbog angažovanja dvoje agronoma u novoosnovanom Agrobiznis centru, “Vijestima” nije odgvoreno na pitanja kakve su izmjene napravljene u novim pravilnicima ostala dva sekreterijata.

Prema prvobitnim planovima vladajuće kolašinske koalicije DPS-GG-SD, broj zaposlenih u Opštini, uključujući i funkcionere, biće oko 100.

Ovogodišnjim budžetom planirano je skoro milion za zarade zaposlenih, što je, računajući i druga primaja, uvećanje od više od 300.000 eura u odnosu na prošlu godinu.

Za vrijeme bivše kolašinske vlasti (DF-SNP-SDP), broj zaposlenih u lokalnoj administraciji smanjen je sa 129 na 67. Opština se, prilikom izdavanja državnih garancija za zaduženje radi refinansiranja dugova još 2015. godine, ugovorom obavezala da neće povećavati broj zaposlenih.