Rusija i Ukrajina razmijenile zatvorenike, među njima mornari i Sencov

Ukrajinski sud oslobodio ruskog novinara optuženog za podršku proruskim separatistima na istoku zemlje

1605 pregleda0 komentar(a)
Sencov, Foto: Reuters
30.08.2019. 08:45h

Ukrajinski zatvorenici, među kojima su i mornari zarobljeni u Azovskom moru i filmski reditelj Oleg Sencov, nalaze se na putu prema Ukrajini pošto je završena velika razmjena zatvorenika s Rusijom, objavio je u petak na Fejsbuku ukrajinski državni tužilac.

Kancelarija ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog zasad nije dostupna za komentar.

Rusija je ranije prebacila Sencova, dobitnika Nagrade Saharov za prošlu godinu, iz udaljenog arktičkog pritvora u Moskvu, dok su trajali pregovori o mogućoj razmjeni, objavila je ruska agencija TASS u četvrtak.

Ukrajinski sud takođe je oslobodio jednog ruskog novinara optuženog za podršku proruskim separatistima na istoku zemlje.

Razmjena zatvorenika bila bi velika pobjeda za Zelenskog, koji je ove godine postao predsjednik i obećao da će dovršiti sukob u regiji Donbasa, gdje se ukrajinske snage od 2014. bore s proruskim pobunjenicima. U tom je sukobu poginulo najmanje 13 hiljada ljudi, a sporadični sukobi traju i dalje uprkos potpisanom primirju, podsjeća Hina.

Rusija je zarobila desetine ukrajinskih državljana među kojima su i 24 mornara zarobljena prošle godine dok su pokušavali uploviti u Azovsko more.