Jokić za "Vijesti": Izdaja u Kotoru nije prošlost

Kotorski odbor Demokrata nije kažnjen niti u Demokratama postoji princip kažnjavanja, niti postoje razlozi za takav odnos. Ko želi da mijenja i demokratizuje Crnu Goru, mora najprije unutar sebe da bude demokratičan i upravo to je metod na kojem Demokrate počivaju, kaže Vladimir Jokić za “Vijesti”

7188 pregleda27 komentar(a)
Jokić sa Dragicom Perović i Nevenom Gošovićem ispred Upravnog suda, Foto: Zoran Đurić

Bivši predsjednik Opštine Kotor i funkcioner Demokrata Vladimir Jokić ocijenio je da istinsku saradnju u opoziciji treba uspostavljati i njegovati samo sa onima koji javno, a ni tajno ne sarađuju sa Demokratskom partijom socijalista (DPS).

On je zamjerio što se ni novo rukovodstvo Socijaldemokratske partije (SDP) ni jednom rečenicom nije odredilo prema dešavanjima u Kotoru, kada je smijenjen sa funkcije predsjednika Opštine.

“Priča o Kotoru nije prošlost koju treba zanemariti, već je ona i sadašnjost i nešto što će čekati sve nas i sjutra ukoliko tu pojavu ne sasiječemo”, kazao je Jokić u intevjuu “Vijestima”.

“Različiti politički subjekti se moraju sukobljavati politički i sve dok je to u mjeri političkih principa može biti i društveno korisno. Ono čemu smo svjedočili posljednjih mjeseci nije samo jesmo li prešli granicu dobrog ukusa, već je pitanje ima li ikakvog smisla to komentarisati. Toliko neistina, uvreda, kleveta izrečenih na račun Demokrata bi u svakom slučaju zasluživalo samo prezir. Ipak, kako su crnogorsko društvo i javna scena do te mjere kontaminirani, ne preostaje nam ništa drugo nego da se branimo i razobličimo sve te neistine, kako ne bismo dozvolili da više puta ponovljena laž postane istina”, rekao je on komentarišući svakodnevne svađe u vrhu opozicije na državnom nivou.

Vaša partija pominje Kotor kao alibi za nepovjerenje prema saradnji koju SDP inicira na državnom nivou. Šta kažete kolegama u partiji u vezi s tim, šta je manja šteta - razjedinjeni protiv DPS-a, ili da pređete preko onoga što je ta partija pokrenula u Kotoru, a što je rezultiralo gubitkom lokalne vlasti?

Nakon dešavanja u Kotoru moj odnos prema SDP je javnosti poznat, njihovi odbornici i rukovodstvo su predali Kotor DPS-u i pucali u opoziciono jedinstvo. Naročito napominjem da se ni novo rukovodstvo SDP-a nijednom rečenicom nije odredilo prema dešavanjima u Kotoru. Priča o Kotoru nije prošlost koju treba zanemariti, već je ona i sadašnjost i nešto što će čekati sve nas i sjutra ukoliko tu pojavu ne sasiječemo.

Razumijem potrebu kohabitacije i minimuma zajedničkog djelovanja u određenim situacijama, međutim istinsku saradnju treba uspostavljati i njegovati samo sa onima koji ni javno ni tajno ne sarađuju sa DPS-om, koji ne saučestvuju u predaji opozicionih birača u ruke režima i koji javno i istinski ne osude takvo djelovanje.

Šta se suštinski promijenilo u Kotoru dolaskom nove vlasti, odnosno vraćanjem onih koji su rukovodili gradom do posljednjih lokalnih izbora?

Nova uprava u Kotoru nije došla na vlast regularnim i zakonitim putem, već drastičnim kršenjem zakona, prekrajanjem izborne volje građana i krađom i trgovinom slobodne volje građana Kotora da odlučuju. Samim tim su se stvari u gradu promijenile, jer su se uz pomoć javnih i tajnih pomagača vratili oni koji su doveli grad do ugroženog statusa na UNESCO listi, iselili kulturu iz Kotora, uništili kotorsku privredu i zbog svega toga izgubili vlast na izborima uprkos svim zloupotrebama. Podsjetiću vas da je u Kotoru i na predsjedničkim izborima izgubio Milo Đukanović, iako je imao centralni skup baš u Kotoru. Kada nemaju podršku građana, novi lokalni funkcioneri pokušavaju da stvore medijsku predstavu o njihovim ‘poduhvatima’, dok u suštini rade na ostvarivanju interesa krupnog kapitala, lica povezanih sa DPS-om, a sve na štetu opšteg interesa. Mogu reći da se promijenilo i to što vladine inspekcije ne reaguju na prijave zbog kršenja zakona, iako su u prethodnom periodu na bilo koju prijavu reagovali u roku od tri dana.

Šta konkretno nije funkcionisalo u sekretarijatima i pripremi sezone, kao što je novi gradonačelnik Željko Aprcović saopštio? Gdje je bio “duh drevnog grada” koji se vratio u Kotor, kako je naveo?

Sekretarijati, preduzeća i direkcija su imali problem zbog neusvajanja budžeta, koji smo predložili još u novembru prošle godine i koji odbornici DPS-a i SDP nisu usvajali preko pola godine, bojkotujući rad Skupštine i držeći grad u blokadi. Napominjem da je SO sada usvojila upravo taj budžet, u iznosu od 21 milion eura i na njemu intervenisala u iznosu od 150 hiljada. Jasno je da je djelimična blokada grada bila motivisana samo političkim interesima ove grupe odbornika.

Nešto se jeste vratilo sa DPS-om, a moguće da oni to zaista smatraju duhom grada. U svom inauguralnom govoru u februaru 2017. godine sam rekao da su grad doveli na nivo provincije po mjeri mediokriteta zadovoljnih slikom sebe i grada svedenog na sopstvenu, njihovu mjeru. Upravo to je opis tog duha o kojem se govori i koji se polako vraća. Kako drugačije komentarisati zabrane igranja kritičkih pozorišnih predstava, postavljanje direktorice kulturnog centra sa pozicije daktilografkinje, nesaradnju sa gradovima prijateljima, namjeru za dalje betoniranje obale. Oni to vjerovatno, mjereći svojim metrom smatraju duhom grada, ali to nije duh Kotora i neće potrajati ovakvo stanje. Preživio je Kotor razaranja, izboriće se i sa ovim.

Da li imate informaciju kada Upravni sud odlučuje po drugoj tužbi za vašu smjenu, kao i predsjednice parlamenta Dragice Perović? Kakvu odluku očekujete?

Potpuno sam uvjeren da će Upravni sud poništiti odluke o smjeni predsjednice SO i mojoj, kao i o izboru novih funkcionera.

Usmene rasprave još nisu zakazane, ali očekujem da budu u septembru, nakon čega očekujem ove presude. Koristim ovu priliku da u cilju zaštite javnog interesa, ustavno-pravnog poretka i slobodne volje građana Kotora, pozovem Upravni sud da ove predmete uzme u prioritetno razmatranje.

Da li ste vi i kotorski odbor partije “kažnjeni” na partijskom kongresu Demokrata, jer nijeste “zaslužili” potpredsjedničko mjesto, ili ga nijeste htjeli?

Kotorski odbor Demokrata nije kažnjen niti u Demokratama postoji princip kažnjavanja, niti postoje razlozi za takav odnos. Ko želi da mijenja i demokratizuje Crnu Goru, mora najprije unutar sebe da bude demokratičan i upravo to je metod na kojem Demokrate počivaju. Što se tiče mog statusa u okvirima Demokrata, podsjetiću da me je predsjednik na kongresu posebno predložio za članstvo u GO, kao i da sam bio njegov predlog na kongresu za člana Predsjedništva. Svojim statusom u Demokratama sam zadovoljan, kao i opštinski odbor Demokrata u Kotoru.

Ima pomoraca iskrcanih sa brodova jer ih SAD nijesu primile

Da li imate informaciju da je neko od pomoraca iz Kotora ostao bez vize za SAD, kao što ste upozoravali? Iz Ministarstva saobraćaja su nakon sastanka sa ambasadorkom SAD-a objavili da je sve u redu?

Informacije koje imam jesu da je jedan broj pomoraca iskrcan sa brodova zbog toga što američke vlasti nisu htjele da prime brodove sa crnogorskom posadom. Nečinjenjem države ogromna većina pomoraca koji časno rade svoj težak posao su dovedeni u jako tešku poziciju. Obaveza države je da se obračuna sa narko trafikantima koji urušavaju reputaciju države i pomoraca, međutim ne vjerujem u namjeru ovog režima da to i uradi. Ukoliko ova situacija dalje eskalira, posljedice po Crnu Goru mogu biti ogromne, na stranu moralne, već i finansijske, jer pomorci svoje zarade donose u Crnu Goru. Prekid tog finansijskog toka osijetila bi cijela crnogorska privreda koja se i onako bazira na uslugama.