Češka vlada ne vidi razlog za povlačenje priznanja Kosova

Predsjednik Češke juče u Beogradu kazao da želi da pokrene pitanje povlačenja češkog priznanja

2986 pregleda3 komentar(a)
Zeman, Foto: Betaphoto
12.09.2019. 08:50h

Češki ministar inostranih poslova Tomaš Petšiček izjavio je juče da ne vidi razlog zašto bi Češka povlačila priznanje Kosova ali da će, iako ne vidi povod za raspravu u tome, rado razgovarati sa češkim predsjednikom Milošem Zemanom koji je juče u Beogradu kazao da želi da pokrene pitanje povlačenja češkog priznanja.

„Kosovo smo 2008. godine priznali i u interesu je naše bezbjednosti i transparentnosti naše spoljne politike da tu ništa ne mijenjamo”, kazao je Petšiček češkom listu Pravo, a prenosi Beta.

Predsjednik Poslaničkog doma češkog parlamenta Radek Vondraček kazao je da je Zeman samo iznio svoje lično mišljenje koje zastupa već dugo i da ga razumije, ali da bi Češka prije trebalo da podržava dijalog i saradnju u regionu Zapadnog Balkana”.

Zeman je juče oduševio srpske domaćine kada je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa srpskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem obećao da će na savjetovanju o Ustavu, za mjesec dana, postaviti pitanje da li bi bilo moguće da država preispita priznanje Kosova.

„Ja nijesam diktator... ali ono što mogu da učinim jeste da pokrenem ovo pitanje i vidim da li je to moguće”, kazao je Zeman ne iznoseći više detalja.

Vučić je tokom konferencije zahvalio Zemanu zbog izjave o Kosovu. „Zeman je pravi prijatelj Srbije. Rijetko nam dolaze ljudi koji iskreno vole Srbiju”, kazao je Vučić.

Zeman je poznat po njegovim populistički antimuslimanskim i antiimigranstkim stavovima, a juče je odmah po slijetanju u Beograd kazao da „voli Srbe, a da ne voli Kosovo”.

Zbog te izjave i najave o preispitivanju odluke o priznanju nezavisnosti vlasti u Prištini demonstrativno su juče odustale od učešća na samitu premijera zemalja Višegradske grupe i Zapadnog Balkana u četvrtak u Pragu.

Šef češke diplomatije Tomaš Petšiček nastojao je juče da Zemanovu izjavu pretvori u šalu, objašnjavajući da predsjednik ne voli Kosovo kao navijač jer je ovih dana pobijedilo češku fudbalsku reprezentaciju.