VREMEPLOV Mur: Investitori da dođu, ali da širom otvore oči

Mur smatra da je korupcija jedna od kritičnih oblasti za dalji crnogorski napredak

444 pregleda0 komentar(a)
Stranica "Vijesti" od 17. septembra 2019.

Crnogorska Vlada će, tokom ovog izazovnog perioda, morati da donosi teške, a ponekad i nepopularne ekonomske odluke, a Američka privredna komora može pomoći da te mjere budu prave, dugoročnog interesa, kako bi se osiguralo zdravo poslovno okruženje, rekao je juče američki ambasador u Crnoj Gori Roderik Mur.

On je, na poslovnom ručku Američke privredne komore u Crnoj Gori, kazao da ta biznis organizacija može imati ključnu ulogu u pomaganju Crnoj Gori da maksimizira svoj investicioni pottencijal u uslovima teške ekonomske situacije, ali i da ona sama mora napraviti neke ključne korake.

- Crna Gora je napravila značajan napor u privlačenju investicija, ali mora uraditi više na sopstvenom promovisanju, pa i sklapanju poslova. Ova zemlja zaslužuje pohvalu za uspjeh u usvajanju progresivnih zakona i propisa, ali Vlada sada mora da se usredsrijedi na njihovu pravilnu primjenu i sprovođenje. Konkretno, institucije moraju imati kapacitet i neophodnu podršku za sprovođenje reformskih mjera na fer, transparentan i pravedan način, bez političkog uplitanja. Američka privredna komora može biti efikasan nadzornik, koji će osigurati da je ono što je napisano na papiru bude sprovedeno u praksi - ponudio je Mur.

On smatra da je korupcija jedna od kritičnih oblasti za dalji crnogorski napredak.

- Da budemo iskreni - postoji nekoliko zemalja u Evropi koje po pitanju korupcije imaju lošiju reputaciju od Crne Gore. Korupcija ostaje veliki izazov za demokratski preobražaj, evroatlantske integracije i ekonomski razvoj. Ona, takođe, nagriza i povjerenje u javni sektor i obeshrabruje investicije. Strane kompanije koje posluju u Crnoj Gori žele da imaju povjerenja da će ugovori biti poštovani, jer su oni na neki način sveti, i da sudovi žele i mogu da sprovedu svoje odluke. Bez tog povjerenja, potencijalni strani investitori će tražiti druge opcije za investiranje - rekao je Mur.

Mur je naveo da su američke kompanije zainteresovane za poslovanje u Crnoj Gori, ali ih je upozorio da moraju biti pažljivi i oprezni.

- Mi ih pozivamo i da dođu ali im kažemo da oči drže širom otvorene - dodao je Mur.

On je američkim firmama poručio da se poslovanje u Crnoj Gorio ne razlikuje mnogo od onog u Merilendu ili nekoj drugoj američkoj državi, ali da postoje određeni problemi.

- Mi ih jednostavno upozorimo na probleme i prepreke, kao što je birokratija koju Crna Gora treba da smanji – zaključio je Mur.

On je pohvalio dosadašnji rad Američke privredne komore u Crnoj Gori, koja je počela da djeluje prije nepunu godinu, i dodao da je ta organizacija od osnivanja postigla značajan uspjeh.

- Vi se ovdje suočavate i sa dodatnim izazovom rada na relativno malom tržištu na kojem je, nažalost, prisutan skroman broj američkih kompanija - rekao je Mur, dodajući da je globalna finansijska kriza dodatno opterećenje za rad Komore.

Predsjednik Odbora Komore je Oliver Obradović, izvršni direktor firme Microsoft Montenegro, a članovi su izvršni direktori kompanija DoMEn Predrag Lešić, nevladine organizacije Centar za preduzetništvo i ekonomski razvoj Dragana Radević, izvršni direktor Promontea Kristofer Laska i generalni direktor Filip Morisa u Crnoj Gori Svetlana Vuksanović.