Komisiji Pravnog fakulteta dat rok od sedam dana za provjeru 88 riječi

Izvještaj Komisije za sprovođenje postupka utvrđivanja plagijata Bojane Lakićević Đuranović u tekstu pod nazivom ‘Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju i primjeni prava EU - primjeri iz prakse’, jednoglasnom odlukom Senata vraćen je na dopunu zbog nepotpunosti

2064 pregleda0 komentar(a)
Sa jedne od ranijih sjednica Senata, Foto: Ucg.ac.me

Senat Univerziteta Crne Gore juče je naložio komisijama Pravnog i Ekonomskog fakulteta da se precizno izjasne u izvještajima da li su lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić i vanredna profesorica Pravnog fakulteta Bojana Lakićević Đuranović plagirali magistarski, odnosno naučni rad.

Izvještaj Komisije za sprovođenje postupka utvrđivanja plagijata Lakićević Đuranović u tekstu pod nazivom ‘Uloga i značaj Suda pravde Evropske unije u stvaranju i primjeni prava EU - primjeri iz prakse’, jednoglasnom odlukom Senata vraćen je na dopunu zbog nepotpunosti, jer je u izvještaju Komisije izostao zaključak da li se u radnjama profesorice stiču elementi bića plagijata, što je i bio osnovni zadatak Komisije, u skladu sa članom 102 stav 2 Statuta UCG i tačkom 2 Odluke o osnivanju Komisije.

Senat je imao u vidu da je i u sličnim slučajevima zbog nepotpunosti izvještaja postupao na isti način.

Komisiji je određen rok od sedam radnih dana da dopuni Izvještaj i dostavi ga Senatu. Senat je, između ostalog, konstatovao da je došlo do povrede tajnosti postupka, shodno članu 102 stav 3 Statuta UCG, kojim je predviđeno da se saznanja i informacije prikupljene u toku postupka smatraju povjerljivim do njegovog okončanja, jer je izvještaj javno objavljen u medijima prije sjednice Senata, odnosno donošenja odluke po predlogu za pokretanje postupka u ovom predmetu”, saopšteno je nakon sjednice Senata.

“Vijesti” su nedavno objavile da je Komisija Pravnog fakulteta nedavno Rektoratu UCG dostavila izvještaj u kome je utvrdila da je vanredna profesorica neovlašćeno preuzela 97,77 odsto rada bivšeg studenta, odnosno napisala “naučni rad” sa samo 88 sopstvenih riječi.

Direktorka Centra za građansko obrazovanje, na osnovu čije prijave je i pokrenuta procedura utvrđivanja akademskog integriteta, Daliborka Uljarević juče je poručila da “Senat, na čelu sa rektorom Danilom Nikolićem, nije imao profesionalne hrabrosti i integriteta da na jučerašnjoj sjednici skine sa sebe dio tereta zaštitnika plagijatora koji već dugo nose”.

“Na to ukazuje vraćanje na doradu izvještaja Komisije Pravnog fakulteta, koju je isti taj Senat formirao, i u kojem jasno stoji da je Lakićević Đuranović preuzela dio tuđeg autorsko djela bez označavanja autora u procentu od 97,77 odsto.

U Zakonu o akademskom integritetu ovo je definicija plagijata”, kazala je Uljarevićeva.

Poručuje i da u izvještaju Pravnog fakulteta “nije moglo biti ništa tu nejasno ili sporno senatorima UCG, ali očito imaju nekih dugova prema plagijatorima u svojoj zajednici ili se možda neki od njih i sami plaše da im se ne otkriju nedjela poput ovog koje je napravila Lakićević Đuranović”.

“Uostalom, što još treba da se utvrdi, a što i laici već ne vide i ne razumiju, da rukovodstvo UCG preuzme odgovornost i očisti svoju kuću”, pita se Uljarevićeva.

Senat je i u martu komisiji Ekonomskog fakulteta naložio da se jasno odredi u slučaju Bečića, ali to do danas nije učinjeno. Tročlana inostrana komisija, koja je nakon prijave organizacije Centra za akademski integritet, kontrolisala Bečićev rad, krajem februara je zaključila da se “21,4 odsto ukupnog obima magistarskog rada ne može smatrati autentičnim radom Bečića, jer predstavlja tekst preuzet od drugog autora, bez korektnog citiranja”.