Kritična masa u čast Dana bez automobila

Vožnja ulicama glavnog grada biće posvećena Svjetskom danu bez automobila, kojim se tradicionalno završava kampanja Evropska nedjelja mobilnosti.

1034 pregleda0 komentar(a)
Sa jednog od prethodnih okupljanja, Foto: Luka Zeković

Pedeset osma po redu grupna biciklistička vožnja u Podgorici, poznatija kao "kritična masa" (Critical Mass) održaće se u nedjelju, 22. septembra, sa početkom u 12 časova.

Kako su saopštili organizatori iz Biciklo.me, vožnja ulicama glavnog grada biće posvećena Svjetskom danu bez automobila (22. septembar), kojim se tradicionalno završava kampanja Evropska nedjelja mobilnosti.

"Vožnja će kao i sve do sada započeti sa Trga nezavisnosti, u 12 časova. Biciklistička kolona kretaće se ulicama Slobode, Bratstva i jedinstva, 4. jula, Kralja Nikole, a zatim i bulevarom Crnogorskih serdara, preko Junion bridža, ulicom Ivana Milutinovića, mostom Blaža Jovanovića, a potom i kroz najuži centar grada nazad do Trga", navode organizatori.

Dan bez automobila obilježava se u brojnim gradovima širom planete, a njime se skreće pažnja na prekomjernu upotrebu ličnih automobila u gradovima i promovišu održivi vidovi transporta poput pješačenja, biciklizma i javnog prevoza.

U mnogim gradovima na taj dan se brojne ulice zatvaraju za saobraćaj, kako bi se smanjilo zagađenje vazduha uzrokovano izduvnim gasovima iz motornih vozila, a ulice se, umjesto automobilima, ustupaju ljudima.