Osnovni sud nije poslušao Medenicu: Opet poništeno razrješenje Irene Radović

Odluka je donešena i nakon pravnog stava Vrhovnog suda Crne Gore da sudovi ne preispituju odluke Skupštine

22138 pregleda45 komentar(a)
Irena Radović, Foto: Boris Pejović
27.09.2019. 13:30h

Osnovni sud u Podgorici ponovo je donio presudu kojom se poništava odluka Skupštine Crne Gore o razrješenju Irene Radović sa dužnosti viceguvernera Centralne banke Crne Gore (CBCG).

Odluka je donešena i nakon pravnog stava Vrhovnog suda Crne Gore da sudovi ne preispituju odluke Skupštine.

"U ponovljenom postupku, po nalogu Višeg suda, koji je ukinuo raniju prvostepenu presudu, raspravljalo se o tome da li sud ima nadležnost da preispituje zakonitost odluka Skupštine, povodom čega smo iznijeli argumentaciju baziranu na ustavnim odredbama i praksi Evropskog suda za ljudska prava. Sud je prihvatio tu argumentaciju i zaključio da bi svako drugačije rezonovanje imalo za posljedicu kršenje prava na pravni lijek i prava na pristup sudu koje je sadržano u pravu na pravično suđenje”, saopštili su punomoćnici Radović.

Presudu je donijela sutkinja Milena Brajović.

Viši sud je u svom rješenju, nakon žalbe Skupštine na presudu Osnovnog suda iz februara ove godine, najprije u maju potvrdio presudu da je Radovićeva nezakonito smijenjena, a onda je u julu donio novu presudu kojom je oborio prvostepenu presudu i vratio predmet Osnovnom sudu na ponovno odlučivanje.

Nova presuda je uslijedila nakon što je predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica donijela pravni stav po kome je zabranila sudovima da preispituju odluke Skupštine o smjenama javnih funkcionera.

Osnovni sud je u februaru konstatovao povrede radnog prava, a predlog Žugića Skupštini za razrješenje okarakterisan u presudi kao „pravno neodrživ i kao takav sam po sebi nije mogao biti valjana podloga za donošenje Odluke Skupštine“.

U presudi je pisalo i da su navodi Žugića za razrješenje za sud apsolutno neodređeni, paušalno dati, nekonkretizovani i bez ijednog pravno relevantnog dokaza. Uz to, Osnovno i Više državno tužilaštvo pravosnažno su odbacili guvernerovu krivičnu prijavu kojom je tvrdio da je Radovićeva odala službene tajne sudu, koja je bila jedan od ključnih razloga u prijedlogu za razrješenje, što je konstatovano u presudi.